Åtgärder för ökad tolerans i samhället

Skriftlig fråga 2010/11:290 av Haddad, Roger (FP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-02-10
Anmäld
2011-02-10
Besvarad
2011-02-16
Svar anmält
2011-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 februari

Fråga

2010/11:290 Åtgärder för ökad tolerans i samhället

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

Myndigheten Forum för levande historia presenterade i höstas en rapport som baserade sig på intervjuer med gymnasielever. Myndigheten hade valt ut ett antal skolor med hjälp av Statiska centralbyrån, SCB, för att få en så pass representativ bild som möjligt. Rapportens fokus ligger på toleransfrågor och hur svenska elever och elever med invandrarbakgrund ser på exempelvis personer med en viss sexuell läggning men också hur man ser på minoriteter som judar och romer. Rapporten försöker även fånga in ungdomarnas hållning till islam.

Undersökningen är intressant, och utan att dra för stora slutsatser är det ändå mycket bekymrande att ungdomar har hög intolerans mot exempelvis islam, men i än högre utsträckning mot romer som dessutom utgör en av Sveriges nationella minoriteter. Underlaget är ett bra diskussionsunderlag för landets skolor men också för oss förtroendevalda i dialogarbetet med våra medborgare, inte minst ungdomar.

Med anledning av rapporten vill jag fråga statsrådet Birgitta Ohlsson vilka åtgärder hon och regeringen avser att vidta, exempelvis i form av vissa satsningar, för att öka toleransen i samhället.

Svar på skriftlig fråga 2010/11:290 besvarad av Statsrådet Erik Ullenhag

den 16 februari

Svar på fråga

2010/11:290 Åtgärder för ökad tolerans i samhället

Statsrådet Erik Ullenhag

Roger Haddad har frågat statsrådet Birgitta Ohlsson vilka åtgärder hon och regeringen avser att vidta, exempelvis i form av vissa satsningar, för att öka toleransen i samhället.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Arbetet mot främlingsfientlighet, homofobi och andra former av intolerans är en av de viktigaste samhällsfrågorna. Arbetet med att motverka och förebygga främlingsfientlighet, homofobi, antisemistim, islamofobi, antiziganism med mera sker, och måste ske, genom en rad olika insatser och inom olika delar av samhället.

Det saknas dock i dag en god överblick över utvecklingen av främlingsfientlighet och andra former av intolerans och tänkbara orsaker till en sådan utveckling. Det saknas också ett systematiskt sätt att samla och sprida kunskap om åtgärder som varit framgångsrika inom olika samhällsområden. Det gäller även forskningsresultat, som inte får en sådan spridning att de kommer till praktisk användning.

Det behövs också underlag för att bedöma behovet av ytterligare åtgärder. Mot denna bakgrund finns det skäl att ägna ytterligare kraft åt att förebygga och motverka sådana företeelser.

Jag avser att initiera ett arbete som syftar till ett kunskapsbaserat, långsiktigt och systematiskt arbete för att förebygga och motverka främlingsfientlighet och liknande former av intolerans. Områden där det finns särskilda behov av insatser måste identifieras och strategier för att komma till rätta med missförhållanden måste utformas och genomföras.

Samtidigt pågår inom Regeringskansliet särskilda arbeten om lika rättigheter och möjligheter för romer och hbt-personer.

Dessa åtgärder bör ses som ett led i en ständigt pågående process för att effektivisera de samlade insatserna på området. Ytterst handlar det om att motverka och förebygga ideologier, uppfattningar, värderingar eller handlingar som står i strid med principen om alla människors lika värde.

Intressenter

Frågeställare

Ställd till

Besvarad av

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.