Till innehåll på sidan

Åtgärder för säkrare dricksvattenförsörjning

Skriftlig fråga 2023/24:205 av Martin Westmont (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-11-01
Överlämnad
2023-11-02
Anmäld
2023-11-07
Svarsdatum
2023-11-08
Sista svarsdatum
2023-11-08
Besvarad
2023-11-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Andreas Carlson (KD)

 

Problemen med kommunernas eftersatta va-system riskerar att äventyra dricksvattenförsörjningen. Även om det är ett kommunalt ansvar att underhålla och byta ut va-ledningar bör regeringen kliva fram och stötta kommunerna i större utsträckning. Det finns behov av att ställa vissa krav.

För några år sedan lade WSP, konsultbolag inom samhällsutveckling inom utveckling av städer, transportsystem och vattenförsörjning, fram en rapport om det problematiska läget med de eftersatta va-systemen i Sverige. Där framgick att cirka 25 procent av dricksvattnet aldrig når konsumenterna och att renoveringsbehovet är stort. Detta kan jämföras med Danmark, där endast cirka 8 procent av dricksvattnet läcker ut innan det når slutkonsumenten. Detta beror på att man i Danmark 1994 införde en incitamentsfrämjande avgift på vattenläckage som överskrider 10 procent. Även om mycket arbete pågår i kommuner så är inte de eftersatta va-systemen på långa vägar åtgärdade under de här åren sedan WSP lade fram rapporten. Tvärtom så förvärras läget i många kommuner.

Vi i Sverigedemokraterna har i kommittémotionen Hållbar vattenförsörjning och vattenhantering 2023/24:410 lagt fram förslaget att införa en rimlig procentuell gräns för hur stort vattenläckaget får vara från va-ledningar, på liknande sätt som man i Danmark ställer krav på att det inte ska förekomma läckage över en viss gräns. Det kan vara ett bra sätt att ta kontroll över läckage och att ta kontroll över den egna planeringen för den viktiga vattenförsörjningen i kommuner.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Andreas Carlson:

 

Kommer statsrådet att agera för att införa någon incitamentsfrämjande åtgärd som rör att sätta en rimlig procentuell gräns för vattenläckage när det gäller va-system?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:205 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

LI2023/ 03514 Landsbygds- och infrastrukturdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2023/24:205 av Martin Westmont (SD)
Åtgärder för säkrare dricksvattenförsörjning

Martin Westmont har frågat infrastruktur- och bostadsministern om han kommer att agera för att införa någon incitamentsfrämjande åtgärd som rör att sätta en rimlig procentuell gräns för vattenläckage när det gäller va-system.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringen är medveten om de risker som eftersatta va-system kan innebära för dricksvattenförsörjningen. Som Martin Westmont konstaterar är dricksvattenförsörjningen ett kommunalt ansvar enligt lagen (2006:412) om allmänna vattentjänster och kommunerna har också rätt att ta ut avgifter för att finansiera detta.

När det gäller frågan om att skapa incitamentsstrukturer för att minska läckage av dricksvatten innehåller Europarlamentets och rådets direktiv (EU) 2020/2184 av den 16 december 2020 om kvaliteten på dricksvatten, det så kallade dricksvattendirektivet, sådana krav.

Genom direktivet har det införts en skyldighet för medlemsstaterna att bedöma vattenläckagenivåer och potentialen för minskat läckage. Bedömningen ska göras med hjälp av infrastrukturläckageindexets (ILI) värderingsmetod eller någon annan lämplig metod och omfatta vattenleverantörer som tillhandahåller minst 10 000 kubikmeter per dag eller försörjer minst 50 000 personer. Resultatet av bedömningen ska överlämnas till kommissionen senast den 12 januari 2026.

Därefter kommer kommissionen att fastställa ett gemensamt tröskelvärde för vattenläckage. De medlemsstater som har en läckagenivå som överskrider det fastställda tröskelvärdet ska upprätta en handlingsplan, som ska överlämnas till kommissionen och innehålla åtgärder för att minska läckagenivån.

Regeringen beslutade den 16 juli 2020 att tillkalla en särskild utredare med uppdrag att föreslå hur dricksvattendirektivet skulle genomföras i svensk rätt. Utredningen redovisade betänkandet En säker tillgång till dricksvatten av god kvalitet (SOU 2021:81) i oktober 2021. I de delar som avser frågan om vattenläckage bereds frågan i Regeringskansliet med målsättningen att Sverige senast den 12 januari 2026 till kommissionen ska redovisa resultatet av vattenläckagebedömningen.

Stockholm den 8 november 2023

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.