Åtgärder för småskaligt fiske

Skriftlig fråga 2020/21:877 av Sanne Lennström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-04
Överlämnad
2020-12-07
Anmäld
2020-12-08
Svarsdatum
2020-12-16
Sista svarsdatum
2020-12-16
Besvarad
2020-12-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Jennie Nilsson (S)

 

Det småskaliga kustfisket är inte bara ett yrke, det är ofta familjeföretag som har drivits i många generationer. Det är ett kulturarv som ger lokalproducerad mat till konsumenter och restauranger längs våra kuster. Just nu står detta fiske inför en kollaps. Möjligheten att fortsätta försörja sig inom denna verksamhet blir sämre för varje år som går. Av goda skäl är det stopp i torskfisket, men för fiskare som arbetar med detta finns det ingen flexibilitet att byta inriktning på sitt fiske. Fiskarna ber om en flexibilitet där man exempelvis skulle få möjlighet till att fiska lax med krok i stället.

Vi behöver även ett fiske som producerar mat till tallriken i svenska hem, inte fiskmjöl till utlandet. Just nu byggs bland annat en fisketrålare som blir 90 meter lång och som kommer att tas i bruk 2022. I många svenska hamnar kommer giganter som denna inte ens in. Detta storskaliga fiske är skadligt för vår havsmiljö, för fiskbeståndet och för lokala fiskare som har betydligt mer hållbara metoder. Fisket bör ha en lokal anknytning och fisken bör tillfalla svenska konsumenter.

Min fråga till statsrådet Jennie Nilsson är:

 

Vilka åtgärder kommer statsrådet att vidta för att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar i föränderliga tider att bedriva sin verksamhet och kunna omvandla fiskeråvaran till närproducerad mat?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:877 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)

Svar på fråga 2020/21:877 av Sanne Lennström (S) Åtgärder för småskaligt fiske

Sanne Lennström har frågat mig vilka åtgärder jag kommer att vidta för att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar i föränderliga tider att bedriva sin verksamhet och kunna omvandla fiskeråvaran till närproducerad mat.

Det småskaliga och kustnära fiskets konkurrenskraft är viktigt för mig och regeringen. Samtidigt står fisket inför stora utmaningar. Förbättrad lönsamhet kan uppnås på flera sätt, dels genom sänkta kostnader, dels genom ökade intäkter genom ökad volym eller ökat försäljningsvärde. Förädlingsgraden och lönsamheten bedöms kunna utvecklas och förbättras för många av fiskeriföretagen genom framtagande av nya produkter och metoder. Regeringens övergripande inställning är att arbeta för ett hållbart fiske, ökad resurseffektivitet och för mer hållbara fiskemetoder och redskap. Jag och regeringen har vidtagit en rad olika åtgärder den senaste tiden som syftar till att främja och utveckla det svenska fisket på kort och lång sikt.

Regeringen har exempelvis förstärkt finansiering av vissa åtgärder i havs- och fiskeriprogrammet inom ramen för handlingsplanen för livsmedelsstrategin som beslutades i december förra året, i syfte att möjliggöra investeringar och företagsutveckling för yrkesfisket. Möjligheter till främjandeåtgärder för fiskerinäringen finns främst inom ramen för havs- och fiskeriprogrammet. De övergripande målen i programmet är att främja sysselsättningen och öka konkurrenskraften hos små och medelstora företag inom fiskerisektorn, skydda miljön samt främja en hållbar användning av de marina resurserna. En ny programperiod börjar snart och arbetet med att utforma det kommande havs- och fiskeriprogrammet för perioden 2021–2027 pågår inom Regeringskansliet. Programmet kommer att vara ett av de viktigare finansiella verktygen för att hantera fiskerinäringens framtida utveckling.

Regeringen har under 2020 fortsatt satsningen på att utveckla skonsamma, selektiva och rovdjurssäkra redskap som syftar till att möjliggöra ett långsiktigt hållbart fiske. Samtidigt har havsmiljöarbetet stärkts med mer än 200 miljoner kronor för 2020 för att främst minska övergödningen och på sikt stärka rovfiskbestånden, vilket också syftar till att skapa långsiktiga nödvändiga förutsättningar för fiskerinäringen. Inom ramen för den satsningen har regeringen möjliggjort för yrkesfiskares delaktighet i forskning och miljöprojekt. Havs- och vattenmyndigheten har under året avsatt 3,6 miljoner kronor i detta syfte. Havs- och vattenmyndigheten har ett pågående uppdrag att redovisa effekter av det arbete som vidtagits för att se till att de regelverk och rutiner som myndigheten förfogar över är kostnadseffektiva och förenklar för medborgare och företag.

Regeringen har sammantaget vidtagit flera åtgärder som syftar till att småskaliga fiskare ska få bättre förutsättningar att på lång och kort sikt kunna fortsätta bedriva och utveckla sin verksamhet i syfte att bidra till den svenska livsmedelsproduktionen på ett hållbart sätt.

Stockholm den 14 december 2020

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.