Till innehåll på sidan

Åtgärder inom ramen för pausen av vattenkraftens miljöprövning

Skriftlig fråga 2022/23:956 av Rickard Nordin (C)

Frågan är inlämnad

Händelser

Inlämnad
2023-09-04
Överlämnad
2023-09-05
Anmäld
2023-09-12
Svarsdatum
2023-09-13
Sista svarsdatum
2023-09-13
Besvarad
2023-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)

 

Regeringen har som vi vet inrättat en paus för prövningarna av vattenkraftens miljötillstånd. Det gäller dock inte de tillstånd som redan är inne i processen. Det i sig är djupt problematiskt, eftersom prövningarna nu kommer att bli olika beroende på när i processen de inleds.

Den paus som regeringen har infört är bra. Det är dock mycket otydligt vad regeringen faktiskt ämnar göra innan pausen löper ut. Mer än halva tiden har gått, och det har endast aviserats några uppdrag, inga lagstiftningsförändringar eller andra åtgärder.

Ett av de största problemen är bristen på KMV-klassningar samt användandet av mindre stränga krav. Här sticker Sverige ut i förhållande till andra länder, och vi har betydligt färre sådana undantag, vilket gör att kraven på åtgärder minskar, även om de absolut inte upphör helt.

Min fråga till statsrådet Romina Pourmokhtari blir därför:

 

Kommer statsrådet och regeringen att agera inom ramen för pausen så att KMV-klassningar och användandet av mindre stränga krav ska gå mer i linje med hur tillämpningen är i andra jämförbara länder?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:956 besvarad av Statsrådet Romina Pourmokhtari (L)


Svar på fråga 2022/23:956 av Rickard Nordin (C)
Åtgärder inom ramen för pausen av vattenkraftens miljöprövning

Rickard Nordin har frågat mig om jag och regeringen kommer att agera inom ramen för pausen så att klassningar av kraftigt modifierade vatten och användandet av mindre stränga krav ska gå mer i linje med hur tillämpningen är i andra jämförbara länder.

Havs- och vattenmyndigheten har i uppdrag att se över förutsättningarna för normsättning av ytvatten. Syftet med uppdraget är att klargöra om Havs- och vattenmyndighetens föreskrifter om klassificering och miljökvalitetsnormer avseende ytvatten samt anknytande vägledningar för normsättning är ändamålsenligt utformade i förhållande till kraven i vattenförvaltningsförordningen, ramdirektivet för vatten och relevanta vägledningar och rekommendationer från EU, särskilt i förhållande till tillämpningen av undantag och förklarande av vatten som konstgjorda eller kraftigt modifierade. I uppdraget ingår bland annat att följa upp i vilken utsträckning vattenmyndigheterna har förklarat vattenförekomster som kraftigt modifierade eller konstgjorda, på vilken grund så har skett, och i vilken utsträckning vattenmyndigheterna har beslutat om de undantag som EU-rätten medger, såsom beslut om förlängd tidsfrist och mindre stränga krav. I uppdraget ingår vidare att se över föreskrifter, behov av vägledningar och underlag och färdigställande av nationella vägledningar för förklarande av kraftigt modifierade ytvatten, fastställande av undantag och ekologisk potential. Uppdraget ska redovisas senast den 1 december 2023. Det är för tidigt att svara på vilka eventuella förändringar uppdraget kan leda till.

Stockholm den 13 september 2023

Romina Pourmokhtari

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.