Till innehåll på sidan

Åtgärder med anledning av gränsvärde för PFAS i livsmedel

Skriftlig fråga 2022/23:183 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-12-16
Överlämnad
2022-12-16
Anmäld
2022-12-17
Svarsdatum
2022-12-30
Sista svarsdatum
2022-12-30
Besvarad
2022-12-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

EU har nu antagit gränsvärden för PFAS i livsmedel. Det är ett viktigt steg för folkhälsa och livsmedelssäkerhet.  Nästa steg bör bli att se till att våra livsmedel inte innehåller PFAS över gränsvärdet och att lantbrukare hålls skadeslösa för PFAS-föroreningar som någon annan har orsakat.

Det är även positivt med det uppdrag som regeringen har givit Livsmedelsverket, Jordbruksverket, SLU och Naturvårdsverket att undersöka hur mycket PFAS det finns i livsmedel i områden som är förorenade med PFAS. Det kommer att ge mycket viktig information att bygga vidare på.

Min fråga till landsbygdsminister Peter Kullgren blir i det här sammanhanget:

 

Vilka initativ kommer ministern att ta för att lantbrukare ska hållas skadeslösa i de fall de livsmedel som de producerar innehåller PFAS över gränsvärdet och således måste kasseras?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:183 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

N2022/ 02355 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:183 av Staffan Eklöf (SD)
Åtgärder med anledning av gränsvärde för PFAS i livsmedel

Staffan Eklöf har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att lantbrukare ska hållas skadeslösa i de fall de livsmedel som de producerar innehåller PFAS över gränsvärdet och måste kasseras.

Regeringen ser mycket allvarligt på spridningen av högfluorerade ämnen, så kallade PFAS-ämnen i vår miljö och i livsmedelskedjan där de kan utgöra en risk för konsumenternas hälsa. För att skydda konsumenternas hälsa antog EU den 7 december 2022 gränsvärden för PFAS-ämnen i vissa animaliska livsmedel med stöd i ett yttrande från Europeiska myndigheten för säkra livsmedel.

Skadestånd för miljöskador regleras i 32 kap. miljöbalken. Enligt huvudregeln ska den som bedriver en verksamhet svara för de miljöskador som uppstår till följd av verksamheten. Om de jordbruksprodukter och livsmedel som en lantbrukare producerar skulle innehålla halter av PFAS-ämnen som överskrider gränsvärdena och de behöver kasseras på grund av att åker- eller betesmark har förorenats av PFAS kan lantbrukaren begära skadestånd av den som har orsakat skadan enligt dessa regler.

Det är viktigt att få en bättre kunskap om hur PFAS påverkar livsmedel för att kunna vidta rätt åtgärder. Naturvårdsverket arbetar med stöd av Livsmedelsverket och Statens jordbruksverk för att förbättra kunskapen om hur PFAS i miljön påverkar halterna i svenska livsmedel och därigenom människors exponering. Myndigheterna har fått 5 miljoner kronor per år för det arbetet.

Regeringen vill att fler förorenade områden både på land samt i hav och vatten åtgärdas och riksdagen har avsatt särskilda medel för detta på det s.k. saneringsanslaget igenom besluten i anledning av budgetpropositionen för 2023. Saneringsanslaget finns bland annat till för att åtgärda områden där ingen kan hållas ansvarig. Regeringen prioriterar arbetet med förorenade områden, oavsett vem som orsakat föroreningen. PFAS-förorenade områden utgör ett särskilt problem, och därför pågår nu flera satsningar och uppdrag med fokus på att minska spridningen av PFAS i miljön.

Regeringen kommer att fortsätta Sveriges aktiva arbete både inom EU och globalt med frågan om användningen av PFAS-ämnen och att begränsa deras skadeverkningar i miljön och livsmedelskedjan.

Stockholm den 29 december 2022

Peter Kullgren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.