Till innehåll på sidan

Åtgärder med anledning av propaganda mot socialtjänsten

Skriftlig fråga 2021/22:1003 av Robert Hannah (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-04
Överlämnad
2022-02-04
Anmäld
2022-02-15
Svarsdatum
2022-02-16
Sista svarsdatum
2022-02-16
Besvarad
2022-02-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Stiftelsen Doku rapporterar att det från radikalislamistiska miljöer sprids falska rykten om socialtjänsten och dess arbete, framför allt vad gäller tvångsvård av barn enligt LVU. Det görs särskilt vid sociala medier som Facebook och Youtube.

Hot mot socialsekreterare förekommer också. Doku skriver: Vid demonstrationer utanför socialkontor, bland annat i Göteborg, försöker deltagare filma socialsekreterare, vilket sedan publiceras i grupperna. I en del grupper på sociala medier hängs socialsekreterare och socialchefer ut med namn, bild och hemadress och i vissa fall med personnummer.

Liberalerna vill se en reformerad socialtjänstlag. Socialtjänstärenden har blivit mer komplexa och hotbilden reell. Handläggare som arbetar i direkt kontakt med enskilda kan, inte minst på orter och i bostadsområden där människor känner varandra, vid risk för hot och våld behöva stöd. Det behövs en nationell stödfunktion vid utredning, beslut och verkställande. Vi vill också öka möjligheterna för kommuner att överflytta ärenden till annan kommun för beslutsfattande om hotbilden är stor. Ett större fysiskt avstånd mellan berörda tjänstemän och enskilda minskar möjligheten att utsättas för brott och skapar en tryggare arbetsmiljö.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad gör ministern och regeringen för att motverka propaganda mot socialtjänstens arbete och för att skydda socialsekreterare?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1003 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2022/00808 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1003 av Robert Hannah (L)
Åtgärder med anledning av propaganda mot socialtjänsten

Robert Hannah har frågat mig vad jag och regeringen gör för att motverka propaganda mot socialtjänstens arbete och för att skydda socialsekreterare.

Det pågår just nu en omfattande ryktesspridning i olika sociala medier – både i Sverige och utomlands – där socialtjänsten påstås kidnappa, fängsla och sexuellt exploatera muslimska barn. Ryktesspridningen är ett angrepp på svensk rättsstat, myndigheter och grunden för demokratin.

Det är helt oacceptabelt att den som har till uppgift att hjälpa och skydda andra i samhället utsätts för våld, hot eller trakasserier. Alla sådana former av brott utgör ett angrepp mot hela vårt samhälle och måste bekämpas.

Regeringen tog den 2 februari 2022 emot betänkandet En skärpt syn på brott mot journalister och utövare av vissa samhällsnyttiga funktioner, där utredningen bland annat föreslår att det ska införas nya brott för den som angriper vissa utövare av samhällsnyttiga funktioner – till exempel personal inom socialtjänsten. Genom de föreslagna bestämmelserna kommer personal inom socialtjänsten att få motsvarande förstärkta straffrättsliga skydd som till exempel poliser har i dag genom straffbestämmelserna om våld eller hot samt förgripelse mot tjänsteman. Utredningens förslag kommer inom kort att remitteras.

Regeringen avser även att göra en översyn vad gäller otillåten påverkan mot offentliga tjänstemän.

Därutöver bereds för närvarande betänkandet Hållbar socialtjänst – En ny socialtjänstlag.

Det kan även nämnas att Socialstyrelsen har vidtagit flera olika åtgärder för att nå ut med korrekt information. Till exempel har myndigheten på sin webbplats sammanställt information och samlade länkar till material som rör socialtjänstens område, både på svenska och flera andra språk, samt även lagt ut svar på frågor om lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

Regeringen följer frågan noggrant.

Stockholm den 16 februari 2022

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.