Till innehåll på sidan

Åtgärder mot arbetslösheten i Västerbotten

Skriftlig fråga 2009/10:344 av Rådström, Britta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-12-15
Anmäld
2009-12-15
Besvarad
2009-12-29
Svar anmält
2010-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 december

Fråga

2009/10:344 Åtgärder mot arbetslösheten i Västerbotten

av Britta Rådström (s)

till arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (m)

Västerbotten hade dubbelt så många länsbor inskrivna hos Arbetsförmedlingen i arbetsmarknadspolitiska program med aktivitetsstöd i november i år jämfört med för ett år sedan. I november i fjol fanns 2 675 personer av befolkningen i åldern 16-64 år i Västerbottens län i program. I år var siffran 5 724, det vill säga en ökning med 3 049 personer. Under samma tid ökade antalet arbetslösa med 1 843 personer vilket ger en sammanlagd siffra på arbetslösa och i program på 12 727 personer i länet i slutet på november vilket var 4 892 fler på ett års sikt. Registrerade arbetslösa i Västerbotten (16-64 år) befolkningsgruppen 16-64 år eller inskrivna i program med aktivitetsstöd, uppgick i november till 7,7 procent och för riket 6,7 procent. För precis ett år sedan var den siffran 4,7 procent i länet och 4,1 i riket. Dessa siffror handlar alltså om registrerade arbetslösa, den verkliga arbetslösheten (mäts via AKU) är väsentligt högre. Bland Västerbottens kommuner var arbetslösheten högst i Åsele med 11,5 procent av befolkningen, därefter följde Dorotea med 10,0 procent, Norsjö med 9,7 och Skellefteå med 9,4 procent arbetslösa och i program. Bland ungdomarna i ålderintervallet 18-24 år uppgick den på Arbetsförmedlingen registrerade arbetslösheten i Västerbotten till 13,9 procent, vilket var högre än riksgenomsnittet som noterade 11,5 procent. Den högsta arbetslösheten i ungdomsgruppen fanns i Åsele med 23,9 procent följt av Lycksele med 20,5 procent och Skellefteå med 20,3 procent. Enligt SCB var riksgenomsnittet för ungdomsarbetslösheten det dubbla mot Af:s statistik. Rimligen kan vi då också fördubbla Af-siffrorna ifråga om Västerbottens län och enskilda kommuner.

Genom vilka åtgärder avser statsrådet att minska arbetslösheten generellt och bland unga i Västerbottens län under 2010?

Svar på skriftlig fråga 2009/10:344 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 29 december

Svar på fråga

2009/10:344 Åtgärder mot arbetslösheten i Västerbotten

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Britta Rådström har frågat mig om genom vilka åtgärder jag avser att minska arbetslösheten generellt och bland unga i Västerbotten län under 2010.

I spåren av finanskrisen har arbetslösheten stigit i hela landet. Vissa delar av landet är mer drabbade än andra. Oavsett var man bor så är det viktigt att inte arbetslösheten biter sig fast och leder till att människor slås ut från arbetsmarknaden.

I budgetpropositionen för 2010, som nu antagits av riksdagen, presenterar regeringen en rad åtgärder vars syfte är att dämpa fallet i sysselsättningen. Arbetsmarknadspolitiken förstärks genom att antalet praktikplatser blir fler samt genom utökade resurser till Arbetsförmedlingen i syfte att ge förstärkt stöd och hjälp till att söka arbete. Dessutom utökas arbetsmarknadsutbildningen. Vidare införs efter årsskiftet en ny aktiveringsinsats – Lyft – vars syfte är att deltagarna ska upprätthålla kontakten med arbetslivet.

För ungdomar har regeringen nyligen tagit beslut om att införa fler insatser inom jobbgarantin för ungdomar, nämligen stöd till start av näringsverksamhet, arbetslivsinriktad rehabilitering samt den nya insatsen Lyft. Inom jobbgarantin för ungdomar har regeringen också infört från årsskiftet en extra studiemotiverande insats för dem som inte avslutat sin grundskole- eller gymnasieutbildning. Detta sker i form av en särskild satsning på utbildningsplatser inom folkhögskolorna.

Som framgått ovan har regeringen redan vidtagit en rad åtgärder för att motverka arbetslösheten både generellt och för ungdomar. Regeringen fortsätter att noga följa utvecklingen på arbetsmarknaden.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.