Till innehåll på sidan

Åtgärder mot bristen på företagsläkare

Skriftlig fråga 2023/24:1051 av Johanna Haraldsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-08-12
Överlämnad
2024-08-13
Anmäld
2024-08-20
Svarsdatum
2024-08-27
Sista svarsdatum
2024-08-27
Besvarad
2024-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Företagshälsovården har en växande brist på företagsläkare. Utbildningen är inte som andra specialistutbildningar offentligt finansierad, vilket leder till att enbart ett fåtal företagsläkare utbildas. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) lade i en rapport, angående kompetensförsörjning av läkare inom företagshälsovården, fram ett antal förslag för hur samordning och finansiering av utbildningen bör ske i framtiden.

Regeringen planerar nu att lägga ner Mynak, som är den myndighet som hittills haft ansvar för att följa och främja företagshälsovården. Den utredning som föreslagit hur detta ska gå till menar att de flesta uppgifterna kan överföras till Arbetsmiljöverket. När det kommer till uppdraget kring företagshälsovården menar man dock att den myndigheten inte är lämplig.

I ett remissvar på utredningen om nedläggningen av Mynak svarar LO, PTK och Svenskt Näringsliv samlat. Så här skriver parterna om uppdraget kring företagshälsovården:

När det gäller frågor om företagshälsovård instämmer arbetsmarknadens parter i utredningens slutsatser att uppgifterna att följa och främja företagshälsovårdens utveckling inte lämpar sig att hamna hos Arbetsmiljöverket. När det gäller kompetensförsörjningen för företagsläkare anser parterna att det är viktigt att snarast möjligt ge Försäkringskassan uppgiften att säkerställa att läkare kan göra sin specialistutbildning inom företagshälsovård/arbetsmiljömedicin och liknande.

För övriga professioner nödvändiga för företagshälsovården är det viktigt att regeringen säkerställer att det finns ett tillräckligt utbildningsutbud på landets lärosäten. Det är viktigt att utbildningen för företagshälsovårdens funktioner tillgodoser arbetsmarknadens behov. När det gäller MynAK:s uppdrag om riktlinjer för evidensbaserad praktik för företagshälsovården anser parterna att det krävs en gemensam dialog mellan parterna, regeringen, arbetsmiljömedicinska klinikerna och Sveriges Företagshälsor om hur detta arbete bäst kan organiseras framöver.

Parterna betonar att tiden är knapp. Alla tycks vara överens om hur kompetensförsörjningen av företagsläkare bör organiseras. Regeringen verkar dock inte kunna bestämma sig, samtidigt som bristen på företagsläkare växer och med det en krympande tillgång på företagshälsovård på våra arbetsplatser.

Med anledning av detta är min fråga till statsrådet Paulina Brandberg följande:


När avser statsrådet att lämna besked om förslagen i rapporten från Myndigheten för arbetsmiljökunskap angående företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende företagsläkare?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:1051 besvarad av Statsrådet Paulina Brandberg (L)

Svar på fråga 2023/24:1051 Åtgärder mot bristen på företagsläkare

till Statsrådet Paulina Brandberg (L)

 

Svar på fråga 2023/24:1051 av Johanna Haraldsson (S)
Åtgärder mot bristen på företagsläkare

Johanna Haraldsson har frågat mig när jag avser lämna besked om förslagen i rapporten från Myndigheten för arbetsmiljökunskap angående företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende företagsläkare.

Företagshälsovården är viktig för att skapa friska arbetsplatser i landet. Det förutsätter en företagshälsovård med god kvalitet och ett ändamålsenligt regelverk. Kompetensförsörjningen avseende läkare inom företagshälsovården behöver därför fungera på ett bra sätt.   

Myndigheten för arbetsmiljökunskap har till uppgift att följa och främja företagshälsovårdens utveckling. Myndigheten fick den 3 november 2021 i uppdrag att samordna insatser för att främja företagshälsovårdens kompetensförsörjning avseende läkare (A2021/02080). Myndigheten slutredovisade uppdraget den 22 februari 2024 (A2022/01549).

Vidare fick Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap den 9 november 2023 i uppdrag att lämna förslag på hur Myndigheten för arbetsmiljökunskaps uppgifter kan överföras till och inordnas i Arbetsmiljöverket (A2023/01509).

Arbetsmiljöverket och Myndigheten för arbetsmiljökunskap redovisade uppdraget den 29 februari 2024 (2023/01509). I rapporten anges att företagshälsovårdens kompetensförsörjning inte bedöms lämplig att överföra till Arbetsmiljöverket. Rapporten har skickats ut på remiss och remisstiden gick ut den 28 juni 2024.

Behandling av remissynpunkterna pågår för närvarande i Regeringskansliet. Regeringen har sedan att ta ställning till förslagen i de båda rapporterna om företagshälsovården.

Med anledning av att det står i frågan att regeringen planerar att lägga ner Myndigheten för arbetsmiljökunskap vill jag tydliggöra att regeringen ännu inte fattat något beslut i frågan. Jag vill också påminna om att det handlar om hur myndighetens uppgifter kan överföras och inordnas i Arbetsmiljöverket, inte att uppgifterna upphör.

Stockholm den 27 augusti 2024

 

 

 

Paulina Brandberg

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.