Åtgärder mot farliga plankorsningar

Skriftlig fråga 2021/22:1414 av Patrik Jönsson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-04-04
Överlämnad
2022-04-05
Anmäld
2022-04-06
Svarsdatum
2022-04-13
Sista svarsdatum
2022-04-13
Besvarad
2022-04-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Efter flera uppmärksammade plankorsningsolyckor och reportage kring dessa lade regeringen vid 2019 års ingång ett uppdrag till Trafikverket att förbättra säkerheten vid plankorsningar som staten ansvarar för. Uppdraget löd: Trafikverket ska inom befintliga ekonomiska ramar se över hur arbetet för förbättrad säkerhet vid plankorsningar kan bedrivas effektivare i närtid. En analys ska genomföras av de konsekvenser som en eventuell omprioritering medför.

Även om uppdraget var tämligen vagt och inte innefattade konkreta mål eller direkta krav på fysiska åtgärder borde uppgiften ändå anses som en högt prioriterad sådan för Trafikverket. Under 2021 omkom tio personer vid plankorsningsolyckor. Snittet de senaste åren har varit, suicid borträknat, fem omkomna per år. Trots att Trafikverket 2018 fick 3 miljarder riktat till att öka trafiksäkerheten har inte mycket hänt, och det finns fortfarande cirka 3 400 obevakade plankorsningar i landet. Trafikverket gjorde en genomgång av cirka 1 000 plankorsningar, och 180 av dessa identifierades som extra farliga. Av dessa har 18 åtgärdats, vilket utgör endast 10 procent. Sett till totalen är det dock endast 5 promille som åtgärdats. Vissa plankorsningar har stängts, vilket kan leda till problem för exempelvis boende som är i behov av en överfart eller för att bruka sin mark. Jag tror att ministern delar min uppfattning att arbetet med att förbättra säkerheten vid plankorsningar är otillfredsställande. Ett avsevärt högre tempo behövs för att förse fler plankorsningar med ljud, ljus och bomanläggningar, och arbetet med att siktröja behöver stärkas. Trafikverket behöver ett tydligare mål, en konkret plan och en adekvat uppföljning för att målmedvetet bygga bort problemet med plankorsningar.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth lyder därför:

 

Avser ministern att vidta fler åtgärder för att stärka trafiksäkerheten vid plankorsningar på det statliga järnvägsnätet?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1414 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00873 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1414 av Patrik Jönsson (SD)
Åtgärder mot farliga plankorsningar

Patrik Jönsson har frågat mig om jag avser att vidta fler åtgärder för att stärka trafiksäkerheten vid plankorsningar på det statliga järnvägsnätet.

Regeringen gav under 2019 Trafikverket i uppdrag att vidta åtgärder för att öka säkerheten vid plankorsningar på den statliga järnvägen. Till följd av uppdraget har Trafikverket inlett en mer systematisk satsning på att öka säkerheten i de plankorsningar som har förhöjd olycksrisk och genomför funktionsutredningar för att ta fram förslag på hur dessa prioriterade korsningar kan göras säkrare.

Under 2020 och 2021 har Trafikverket åtgärdat totalt cirka 220 plankorsningar och genomfört utökade siktröjningar på 130 platser. Utöver dessa åtgärder så utförs det inom baskontrakten för järnvägsunderhåll kontinuerliga besiktningar och närsiktsröjningar för att förbättra sikten och höja säkerheten. Trafikverket genomför även åtgärder på enskilda plankorsningar över hela landet i samband med upprustningar av hela järnvägsstråk i syfte att förbättra säkerheten.

I nu gällande nationell plan har tre miljarder kronor avsatts för att bygga bort risker i järnvägssystemet. Det kommer bidra till en säkrare järnvägsanläggning och jag kommer fortsatt att följa frågan.

Stockholm den 13 april 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.