Till innehåll på sidan

Åtgärder mot nollklassning av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI

Skriftlig fråga 2010/11:169 av Ericson, Gunvor G (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2010-12-10
Anmäld
2010-12-13
Besvarad
2010-12-15
Svar anmält
2010-12-15
Besvarad
2010-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 december

Fråga

2010/11:169 Åtgärder mot nollklassning av den sjukpenninggrundande inkomsten, SGI

av Gunvor G Ericson (MP)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

De förändringar i sjukförsäkringen som regeringen infört har fått konsekvenser både direkt och indirekt för människor. En konkret förändring är att möjligheten att få tidsbegränsad sjuk- och aktivitetsersättning har försvunnit.

En grupp som drabbas särskilt hårt är de som är 0-klassade, det vill säga de som saknar SGI. Vid längre tids sjukdom kunde de tidigare få tidsbegränsad sjukersättning på garantinivå, en möjlighet som nu alltså försvunnit. Det är först om de bedöms vara permanent sjuka och sakna arbetsförmåga som de kan få sjuk- eller aktivitetsersättning på garantinivå.

Människor som är 0-klassade saknar möjlighet till sjukpenning när de är sjuka. Det blir i förlängningen hänvisade till att, efter att ha gjort sig av med eventuella tillgångar, ansöka om ekonomiskt bistånd hos socialtjänsten. Detta riskerar att leda till ökad fattigdom för dem och deras familjer, vilket i sig är en ohälsofaktor.

Avser statsrådet att vidta åtgärder för att minska eller helt ta bort risken att människor blir 0-klassade av Försäkringskassan?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:169 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 15 december

Svar på fråga

2010/11:169 Åtgärder mot nollklassning av den sjukpenninggrundade inkomsten, SGI

Statsrådet Ulf Kristersson

Gunvor G Ericson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att minska eller helt ta bort risken att bli nollklassad från Försäkringskassan.

När det gäller den sjukförsäkringsreform som regeringen genomförde under förra mandatperioden avser regeringen fortsatt att följa utvecklingen av denna. Det innebär att regeringen ser över om regelverken eller deras tillämpning har fått icke avsedda konsekvenser för enskilda individer. Det är viktigt att säkerställa att avsikterna med reformen upprätthålls, exempelvis att den som är svårt sjuk och inte kan arbeta ska kunna få ersättning samtidigt som reformen ska öka drivkrafterna och stödet till dem som kan komma tillbaka i arbete.

När det gäller frågan om sjukpenninggrundande inkomst (SGI) i ett vidare sammanhang beslutade regeringen den 29 april i år att ge en parlamentariskt sammansatt kommitté i uppdrag att se över de allmänna försäkringarna vid sjukdom och arbetslöshet. Kommittén ska överväga förändringar som kan leda till mer hållbara sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar. De förändringar som kan bli aktuella ska även bidra till långsiktigt ökad sysselsättning och därmed långsiktigt hållbara statsfinanser. Kommittén ska slutredovisa sitt arbete i sin helhet senast den 15 maj 2013.

I kommitténs arbete ingår att belysa samspelet mellan sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna samt klarlägga samspelet mellan dessa försäkringar och ekonomiskt bistånd och aktivitetsstöd. Kommittén har även i uppdrag att utreda och föreslå nya regler för det inkomstunderlag som ska användas för beräkning av olika dagersättningar inom socialförsäkringen.

Jag vill i denna del inte föregripa det arbete som den parlamentariska kommittén nu bedriver.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.