Till innehåll på sidan

Att underlätta för att bebygga områden med fornminnen

Skriftlig fråga 2017/18:1251 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-03
Överlämnad
2018-05-03
Anmäld
2018-05-04
Svarsdatum
2018-05-16
Sista svarsdatum
2018-05-16
Besvarad
2018-05-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Varje kommun ska planera bostadsförsörjningen i syfte att skapa förutsättningar för alla i kommunen att leva i goda bostäder. Kommunen ska också främja att ändamålsenliga åtgärder för bostadsförsörjningen förbereds och genomförs. Att det finns bostäder av god kvalitet, som människor har råd och efterfrågar, är av grundläggande betydelse för invånarnas välfärd. För att ett samhälle ska fungera tillfredsställande behövs till exempel ett tillräckligt utbud av bostäder för bland annat ungdomar så att de ska kunna flytta hemifrån.

Bra bostäder och goda boendemiljöer är grundläggande och påverkar såväl tillväxten som välfärden i en kommun.

Men det är verkligen inte alltid lätt att utveckla kommuner. Ett hinder som är vanligt i flera kommuner när man börjar planera för nya bostäder är att det kan finnas fasta fornlämningar i marken. I sådana områden är fornlämningarna ofta hinder för bebyggelseutveckling och exploatering.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta för att fler ska kunna bo där människor har bott förut, det vill säga för att bebygga områden med fornminnen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1251 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)



Ku2018/01113/KL

Kulturdepartementet

Kultur- och demokratiministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1251 av Cecilie Tenfjord-Toftby (M)
om att underlätta för att bebygga områden med fornminnen

Cecilie Tenfjord-Toftby har ställt frågan till bostads- och digitaliseringsministern om vilka åtgärder som statsrådet och regeringen avser att vidta för att underlätta för att fler ska kunna bo där människor har bott förut, det vill säga för att bebygga områden med fornminnen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Kulturmiljölagen (1988:950) fastställer att det är en nationell angelägenhet att skydda och vårda kulturmiljön och ansvaret delas av alla, vilket innebär att såväl enskilda som myndigheter ska visa hänsyn och aktsamhet mot kulturmiljön. Samma lag fastställer också skyddet för fornlämningar.
Det måste dock givetvis råda en balans mellan de arkeologiska intressena och intresset av att förtäta och bygga nytt. Varje enskilt fall innebär avvägningar mellan olika intressen.

Det är länsstyrelsen som beslutar om tillstånd för att gräva ut och ta bort en fornlämning. Länsstyrelserna har också möjlighet att i enlighet med förordning (2010:1121) om bidrag till förvaltning av värdefulla kulturmiljöer lämna bidrag till en arkeologisk undersökning om fornlämningen finns i en äldre stadskärna och berörs av kompletteringsbebyggelse. Vid införandet av förordningen sänktes kraven avseende hur höga kostnader som kan motivera bidrag. Möjligheten för länsstyrelsen att ställa villkor om utformningen av framtida bebyggelse togs även bort.

Regelverket balanserar olika intressen. Jag avser inte ta initiativ till ytterligare förändringar av regelverket.

Stockholm den 16 maj 2018

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.