Till innehåll på sidan

Avbrutet vägarbete på Europaväg 4 förbi Ljungby

Skriftlig fråga 2021/22:1108 av ClasGöran Carlsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-02-16
Överlämnad
2022-02-17
Anmäld
2022-02-18
Svarsdatum
2022-02-23
Sista svarsdatum
2022-02-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Europaväg 4 är förmodligen Sveriges viktigaste väg. En väg från Helsingborg i söder till Haparanda i norr. En pulsåder för såväl nyttotrafik som persontrafik. En väg med en oerhörd mängd trafik som ställer krav på hög standard.

Vi var många som under mer än tjugofem års tid arbetade för en utbyggnad av E4:an förbi Ljungby från motortrafikled till motorväg. En sträcka på totalt 31 kilometer. Jag motionerade själv i riksdagen för tio år sedan om nödvändigheten av en ombyggnad. Glädjen var därför stor när arbetet äntligen inleddes 2018. Men säg den glädje som varar. Strax före jul 2021 avbröts arbetet på grund av att den antagna huvudentreprenören begärts i konkurs. Arbetet står sedan dess stilla och orsakar en mängd problem i området.

Näringsidkare vars verksamhet hotas på grund av dålig skyltning, omöjliga avfarter eller andra framkomlighetshinder. Jord- och skogsbrukare vars mark dränks av vatten på grund av att avloppsledningar inte färdigställs. Listan på drabbade kan göras ännu längre.

En fara som hittills kunnat undvikas handlar om påverkan på vattentäkten Bergaåsen, vars vatten försörjer både Växjös och Alvestas invånare med dricksvatten. Totalt får 70 000 personer sitt dricksvatten från täkten i Hallsjö.

Trafikverket har nu aviserat att en ny upphandling måste göras. En upphandling som kommer att ta tid. Tid som innebär att problem fortsätter och riskerar att förvärras. I stället för färdigställande i sommar kanske vi talar om färdigställande hösten 2023. I bästa fall.

Jag vill mot den bakgrunden fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur påverkar den uppkomna situationen regeringens satsning på E4:an?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1108 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2022/00395 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1108 av ClasGöran Carlsson (S)
Avbrutet vägarbete på Europaväg 4 förbi Ljungby

ClasGöran Carlsson har frågat mig hur den uppkomna situationen påverkar regeringens satsning på E4:an.

Efter många år av underinvesteringar kan jag konstatera att regeringen nu genomför satsningar som skapar förutsättningar för en hög nivå av standard på vägnätet. Satsningarna bidrar till en god tillgänglighet, hög trafiksäkerhet och även ökad sysselsättning.

En god tillgänglighet i hela Sverige är nödvändig för att det ska vara möjligt att bo, leva och verka i alla delar av landet samt för att få ett Sverige som håller ihop. Regeringen beslutade 2018 om en nationell plan för transportinfrastrukturen som innebär en satsning på över 700 miljarder kronor. E4 är en mycket viktig väg för både nationell, regional och lokal trafik. Flera delar av E4 har de senaste åren byggts om för att bl.a. höja framkomlighet och säkerhet. Den nu gällande nationella planen inkluderar ett flertal etapper som ytterligare förbättrar E4.

E4 Ljungby–Toftanäs är ett pågående projekt i den nationella infrastrukturplanen för 2018–2029. Den uppkomna situationen med avbrott i produktionen på grund av den upphandlade entreprenörens konkurs påverkar inte regeringens prioritering av projektet. Jag utgår ifrån att Trafikverket arbetar för att minimera risker för trafikanterna och säkerställer att vägarbetet inte ska dra ut på tiden mer än nödvändigt.

Stockholm den 23 februari 2022

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.