Avfallsregister

Skriftlig fråga 2021/22:1266 av Mattias Karlsson i Luleå (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-14
Överlämnad
2022-03-14
Anmäld
2022-03-15
Svarsdatum
2022-03-23
Sista svarsdatum
2022-03-23
Besvarad
2022-03-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Den svenska avfallslagstiftningen bygger till stor del på gemensam lagstiftning inom EU. På Miljödepartementets initiativ har Naturvårdsverket skapat ett avfallsregister. Ingen annan medlemsstat kräver dock att alla verksamhetsutövare, oavsett inriktning, ska registrera sitt farliga avfall i ett särskilt register varje gång denne lämnar in ett lysrör på en återvinningsstation. Vid utebliven registrering riskeras dessutom sanktionsavgift.

Det är uppenbart att Miljödepartementet har feltolkat behandlar avfall, trots att det tydligt står i ingressen till avfallsdirektivet (skäl 15): Verksamhetsutövare som producerar avfall i sin verksamhet bör inte anses syssla med avfallshantering.

Avfallsregistret fyller ingen som helst miljöskyddande funktion, utan ökar i stället viljan att göra sig av med sitt farliga avfall på annat sätt.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll :

 

Avser minister att ändra i avfallsförordningen så att det framgår att verksamhetsutövare som producerar avfall i sin verksamhet inte ska anses syssla med avfallshantering?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1266 besvarad av Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

M2022/00577 Miljödepartementet Klimat- och miljöministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1266 av Mattias Karlsson i Luleå (M)
Avfallsregister

Mattias Karlsson i Luleå har frågat mig om jag avser att ändra i avfallsförordningen så att det framgår att verksamhetsutövare som producerar avfall i sin verksamhet inte ska anses syssla med avfallshantering.

Vikten av en fungerande tillsyn över hanteringen av avfall i allmänhet och farligt avfall i synnerhet har illustrerats av flera uppmärksammade fall under de senaste åren. Att skapa ordning och reda på avfallshanteringen är en prioriterad fråga för regeringen. Detta utan att skapa en omotiverat hög administrativ börda för företagen.

Kravet på att uppgifter om hanteringen av farligt avfall ska rapporteras till Naturvårdsverkets avfallsregister trädde i kraft i november 2020. Bestämmelserna syftar till att skapa en spårbarhet i flödet av farligt avfall och tillhandahålla ytterligare ett verktyg för tillsynsmyndigheterna. Bestämmelserna genomför krav i artikel 35 i avfallsdirektivet (Europaparlamentets och rådets direktiv 2008/98/EG av den 19 november 2008 om avfall) som bland annat anger att producenter av farligt avfall ska föra ett register över avfallets mängd, typ, destination m.m. samt göra dessa uppgifter tillgängliga för de behöriga myndigheterna genom det elektroniska register som medlemsstaterna ska inrätta. Naturvårdsverket har fått särskilda medel för att inrätta ett effektivt system och göra det så användarvänligt som möjligt.

Direktivet ger inte medlemsstaterna någon möjlighet att undanta verksamhetsutövare som producerar avfall i sin verksamhet. Det bör också noteras att skäl 15 som det hänvisas till i frågan avser tillståndsplikt för viss lagring av avfall och inte krav på att rapportera till myndigheternas elektroniska register.

Som annan lagstiftning kan även dessa bestämmelser så småningom behöva utvärderas utifrån vad som var tänkt att uppnås. En sådan utvärdering skulle i så fall kräva att systemet hunnit vara på plats under tillräckligt lång tid för att slutsatser ska kunna dras. Eventuella ändringar som följd av en sådan utvärdering förutsätter även att EU-lagstiftningen medger det.

Stockholm den 23 mars 2022

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.