Avgiften för sommarstängd förskola

Skriftlig fråga 2023/24:783 av Mattias Eriksson Falk (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-04
Överlämnad
2024-04-04
Anmäld
2024-04-05
Svarsdatum
2024-04-10
Sista svarsdatum
2024-04-10
Besvarad
2024-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Ansvaret för och driften av förskoleverksamheten ligger på kommunen. Därtill finns det privata verksamheter som också bedriver förskola i olika omfattning. I dag är det vanligt, framför allt inom den kommunala förskolan, att verksamheten går på sparlåga under sommarmånaderna. Detta sker eftersom barn och föräldrar, i stor utsträckning, är lediga och personalen har sin semester. Det är då inte helt ovanligt att det, under en period, sker sammanslagningar mellan olika förskolor.

Trots att den ordinarie förskolan är stängd (under främst juli) och barn är hemma med sina föräldrar tar kommunen fortfarande ut avgifter för barnomsorg/förskola. Man kan visserligen argumentera för att vissa kostnader kvarstår även efter en stängning, men det är orimligt att man får betala full avgift under denna period när den ordinarie förskolan i vilket fall som helst håller stängt.

Jag vill därför ställa följande fråga till statsrådet Lotta Edholm:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ med anledning av det som anförs ovan?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:783 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

Svar på fråga 2023/24:783 Avgiften för sommarstängd förskola

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

Svar på fråga 2023/24:783 av Mattias Eriksson Falk (SD)
Avgiften för sommarstängd förskola

Mattias Eriksson Falk har frågat mig om jag avser att ta några initiativ med anledning av att kommuner tar ut avgifter för förskola trots att ordinarie förskola är stängd.

Förskola och skola är en del av den samhällsservice som kommunen ansvarar för. För att kommunen ska kunna uppfylla skollagens krav och erbjuda alla barn plats i förskola krävs en långsiktig och noggrann planering. Av 8 kap. 3 § skollagen (2010:800) framgår att barn som är bosatta i Sverige och som inte har börjat i någon utbildning för fullgörande av skolplikten ska erbjudas förskola. Huvudregeln är att barn ska erbjudas förskola i den omfattning det behövs med hänsyn till föräldrarnas förvärvsarbete eller studier eller om barnet har ett eget behov på grund av familjens situation i övrigt (8 kap. 5 §). Förskola behöver dock inte erbjudas under kvällar, nätter, veckoslut eller i samband med större helger. Till skillnad från det som gäller för skolan finns det inga bestämmelser om lov eller terminer i förskolan. Rätten till förskola gäller som vanligt även under sommaren och andra perioder när skolan har lov. Det är dock vanligt att förskolor behöver samarbeta under t.ex. sommaren för att förskolans personal ska få möjlighet att ta ut sin semester. Då förekommer det att barn under en begränsad period erbjuds verksamhet på en annan förskola än den de vanligtvis går på. De kvalitetskrav som finns i förskolans författningar gäller även under denna period.

En kommun får ta ut avgift för plats i förskola som den anordnar. Avgifterna ska vara skäliga (8 kap. 16 §). Avgifterna bidrar till att finansiera den förskoleverksamhet som erbjuds. Det gäller oavsett när under året som avgiften tas ut. Kommuner har kostnader för lokaler, löner m.m. även i perioder då de flesta barn är lediga. Regeringen avser för närvarande inte att presentera några förslag om att ändra kommuners möjlighet att ta ut avgifter under t.ex. sommaren.

 

Stockholm den 10 april 2024

 

 

 

Lotta Edholm

 

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.