Avmaskning av hund

Skriftlig fråga 2023/24:801 av Lars Mejern Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-04-11
Överlämnad
2024-04-12
Anmäld
2024-04-15
Svarsdatum
2024-04-24
Sista svarsdatum
2024-04-24
Besvarad
2024-04-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

I gränsbygder som nordvästra Värmland ägnar sig många människor åt jakt och använder ofta jakthund. Vid en träff nyligen med några jägare blev jag uppmärksammad på ännu ett gränshinder.

Många tar med hunden till grannlandet Norge för att jaga. Mellan Sverige och Norge är det inte krav på rabiesvaccination för inresa; däremot måste hunden vara avmaskad två gånger med ett preparat som innehåller prazikvantel (Milbemax, Droncit med flera) mellan ett och fem dygn före inresa till Norge.

Åker man regelbundet över gränsen med hund krävs det påfyllning av avmaskningskuren en gång i månaden, eller var 28:e dag. Går man över 28 dagar måste man på nytt ta två kurer innan man passerar gränsen med hunden. Varje avmaskning ska vara inskriven och stämplad av veterinär i hundens pass. Upptäcks det vid en gränskontroll att detta inte är gjort måste hunden åka tillbaka till Sverige eller så får ägaren betala för att få den inackorderad i karantän. Även till Finland gäller samma krav på avmaskningsbehandling före inresa från Sverige. Dessa regler gäller inte bara för jägare utan naturligtvis för alla personer som reser över gränserna i vårt avlånga land med sina hundar.

Avmaskningen varierar i pris men är oavsett det en betydande kostnad för den enskilde. Den är tidskrävande och innebär en hel del extra planering och byråkrati. Veterinärkostnaderna har också gått upp kraftigt.

Ingen vill sprida denna otäcka mask som förekommer hos enstaka rävar i Sverige, men många uppfattar kraven som betungande. Många hundägare frågar sig också om inte rävar, som är de primära bärarna av denna mask, också rör sig över gränsen, helt utan veterinärkontroller.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga landsbygdsminister Peter Kullgren:

 

Avser ministern att vidta åtgärder för att förenkla för jägare och andra hundägare som vill ta hunden till ett grannland när det gäller avmaskning?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:801 besvarad av Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

Svar på fråga 2023/24:801 Avmaskning av hund

till Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD)

 

Svar på fråga 2023/24:801 av Lars Mejern Larsson (S)
Avmaskning av hund

Lars Mejern Larsson har frågat mig om jag avser att vidta åtgärder för att förenkla för jägare och andra hundägare som vill ta hunden till ett grannland när det gäller avmaskning.

Först och främst vill jag nämna att de avmaskningsregler som Lars Mejern Larsson syftar på bestäms av våra grannländer och inte av svenska myndigheter. Till skillnad från Sverige, är både Norge och Finland fortfarande fria från rävens dvärgbandmask. Norge och Finland har därför rätt att ställa krav på avmaskning vid inresa från ett land där smittan förekommer. I Sverige påvisades rävens dvärgbandmask för första gången 2011 hos en rödräv. Sedan dess har fler fall upptäckts. Till följd av att smittan kom in i landet förlorade vi vår sjukdomsfria status gällande rävens dvärgbandmask.

Jag är själv hundägare och jägare från Värmland och har full förståelse för både den tidsåtgång och de pengar det kostar att avmaska och få intyg hos en veterinär när man vill ta sin hund till Norge. Samtidigt har jag också full förståelse för att våra grannländer som fortfarande är fria från rävens dvärgbandmask gör allt de kan för att förbli det. Sjukdomen ger inga symptom på hundar men ger hos människa en ofta obotlig sjukdom som kräver livslång behandling med maskmedel. Obehandlad har den hög dödlighet. Det finns alltså goda skäl till dessa avmaskningsregler.

Så avslutningsvis, jag varken kan eller vill vidta åtgärder gällande våra grannländers inresekrav på hund.

Stockholm den 12 april 2024

 

 

Peter Kullgren

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.