Avpolitisering av högskolestyrelserna

Skriftlig fråga 2006/07:294 av Tjernberg, Gunilla (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-12-07
Anmäld
2006-12-07
Besvarad
2006-12-13
Svar anmält
2006-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 december

Fråga

2006/07:294 Avpolitisering av högskolestyrelserna

av Gunilla Tjernberg (kd)

till utbildningsminister Lars Leijonborg (fp)

I januari 2005 presenterade Kristdemokraterna en granskning av hur den socialdemokratiska regeringen skött sitt uppdrag att tillsätta ledamöter i högskolestyrelserna. Resultatet var slående: Av de ledamöter som hade en politisk koppling fanns en kraftig överrepresentatation av socialdemokrater jämfört med vad som borde vara rimligt i förhållande till valresultatet.

Eftersom forskningen inte funnit belägg för att just socialdemokrater är mer lämpade i universitets- och högskolestyrelser blev granskningens resultat ett tydligt tecken på att den socialdemokratiska regeringens tillsättningspolitik gynnade dem med rätt partibok, men också att man genom en icke-representativ utnämning hotade den akademiska friheten.

Slutligen ledde den kristdemokratiska rapporten till en KU-anmälan som vid riksdagens votering ledde till en prickning av dåvarande utbildningsministern Tomas Östros.

Vår granskning pekade på en rad förslag på åtgärder som borde genomföras för att säkerställa en akademisk frihet. Framför allt och viktigast är att lärosätena måste få ökade möjligheter att själv välja vilka man vill ha i sin styrelse.

Min fråga till utbildningsministern är:

Vad avser ministern att göra för att avpolitisera utnämningarna av ledamöter till styrelser för universitet och högskolor?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:294 besvarad av Utbildningsminister Lars Leijonborg

den 13 december

Svar på fråga

2006/07:294 Avpolitisering av högskolestyrelserna

Utbildningsminister Lars Leijonborg

Gunilla Tjernberg har frågat mig vad jag avser att göra för att avpolitisera utnämningarna av ledamöter till styrelser för universitet och högskolor.

Hur ledningen av universitet och högskolor ska utformas är angelägna frågor för regeringen. Det är viktigt att det skapas förutsättningar för att utveckla och behålla starka akademiska lärosäten med stor integritet. Universitet och högskolor har i grunden uppgiften att vara en självständig kraft i samhällsutvecklingen. Därför bör det till universitetens och högskolornas styrelser inte utses ledamöter som i praktiken sitter med mandat på partipolitiska grunder.

Det är viktigt med en noggrann avvägning när regeringens styrning utformas så att största möjliga grad av akademisk frihet kan uppnås samtidigt som statsmakternas legitima behov av att utöva inflytande över verksamheten hävdas.

Regeringen har i budgetpropositionen för 2007 uttalat att lärosätena själva ska ha det avgörande inflytandet över vilka som utses till ledamöter i styrelser.

Beredningen av frågorna om ett ökat inflytande för universitet och högskolor vid utseendet av ledamöter i styrelserna pågår nu i Regeringskansliet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.