avvisning av bosnienkroater

Skriftlig fråga 1997/98:883 av Hoffmann, Ulla (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-06-18
Anmäld
1998-06-22
Besvarad
1998-06-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:883 av Ulla Hoffmann (v) till statsrådet Pierre Schori om avvisning av bosnienkroater

Enligt Daytonavtalets annex 7 skall flyktingar från Ex-Jugoslavien kunna återvända till sina hemorter. Detta för att visa att folkfördrivning och etnisk rensning inte kan accepteras. Den svenska regeringen stöder Daytonavtalet. Myndigheterna börjar nu verkställa avvisningar av "bosnienkroater" till Kroatien, dvs. bosnier av kroatisk etnicitet med hemort i Bosnien. Genom det visumtvång regeringen införde i juni 1993 tvingades de skaffa kroatiska pass för att kunna fly från bl.a. den etniska rensningen. De har inga hem att återvända till i Kroatien eftersom de aldrig bott där. Till Bosnien kan de inte återvända eftersom deras folkgrupp är i minoritet på hemorten. Enligt vad Departementet för återvandring och bosättning i Kroatien meddelat i en skrivelse daterad den 2 juni 1998 kommer bosnienkroaterna att "tas emot i de områden med speciellt statligt stöd enligt försörjningsprogrammen för användare av egendom som är tillfälligt under Republiken Kroatiens förvaltning och som måste överlämnas till den rättmätige ägaren enligt beslut fattat av den kroatiska regeringen den 6 november 1997." Att beslutet om återlämnande av egendomen till dess rättmätiga ägare inte genomförs i praktiken torde vara bekant även för den svenska regeringen. Sverige kommer således att genom dessa verkställigheter medverka till att befästa och cementera den etniska rensningens resultat.

Mot den bakgrunden vill jag fråga statsrådet Schori:

Vilka garantier avser regeringen att skaffa från Kroatiens regering för att de från Sverige avvisade "bosnienkroaterna" inte erbjuds att flytta in i bostäder som tillhör serber som fördrivits i samband med etnisk rensning i Daytonavtalets anda?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:883 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:883 om avvisning av bosnienkroater
    Statsrådet Pierre Schori

Ulla Hoffmann har frågat mig vilka garantier regeringen avser att skaffa från Kroatiens regering för att de från Sverige avvisade bosnienkroaterna i Daytonavtalets anda inte erbjuds att flytta in i bostäder som tillhör serber som fördrivits i samband med etnisk rensning.

Sverige, EU och andra internationella aktörer har mycket kraftfullt påtalat de förpliktelser Kroatien har som medlem i Europarådet och enligt Daytonavtalet att ta emot medborgare som lämnat landet i samband med konflikten i f.d. Jugoslavien. Detta gäller också rätten för de serber som flytt från olika delar av Kroatien att återvända till sina hemorter och få myndigheternas stöd för att kunna göra detta. En ny övergripande plan för flyktingåtervandring har i dagarna lagts fram av Kroatien. Den svenska regeringen anser liksom bl.a. UNHCR att de kroatiska bestämmelserna kring återvandringen har några smärre brister men att det avgörande är hur de genomförs. Särskilt tidsaspekten är viktig. Kroatien förväntas kunna visa ett positivt resultat under hösten.

När det gäller garantier för att kroatiska myndigheter inte erbjuder bosnienkroater från Sverige att bosätta sig i bostäder, som tillhör serber som nu befinner sig utomlands, har den kroatiska konstitutionsdomstolen fastslagit att vissa bestämmelser i lagen rörande sådan egendom inte är förenliga med konstitutionen. Företrädare för den kroatiska regeringen har direkt till Sverige och inför det internationella samfundet försäkrat att man upphört med tidigare praxis. Ett formellt avskaffande av lagen har också utlovats.

Jag har tidigare i olika sammanhang sagt att Sverige både bilateralt och som medlem av EU aktivt kommer att agera för att återvändandet av bosnienkroater från Sverige inte skall få en negativ inverkan på möjligheten för serber att återvandra till Kroatien. Vi gör detta i olika kontakter med den kroatiska regeringen, som medlemmar i den s.k. artikel 11-kommittén om Östra Slavonien och genom att en tjänsteman på ambassaden har till uppgift att följa flyktingfrågor och utgöra ett stöd för återvändande från Sverige.

Jag tar fortlöpande del av de bedömningar som internationella och lokala organisationer samt andra bedömare gör. Vi har alldeles nyligen fått beskedet att Kroatien godtagit artikel 11-kommitténs krav på utformning av nämnda övergripande plan för återvandring. Inte minst viktigt är att UNHCR:s krav på hur återvändare skall återfå sin egendom och erhålla en bostad tillgodoses. Det visar att den kroatiska regeringen nu är i färd med att anpassa sig till vedertagna europeiska rättsprinciper. Självfallet måste vi även i fortsättningen vara vaksamma. Därför har Utlänningsnämnden nyligen ställt en förnyad förfrågan till ambassaden i Zagreb om hur mottagandet av bosnienkroaterna sker på plats.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.