Azerbajdzjans anfall mot Nagorno-Karabach

Skriftlig fråga 2023/24:37 av Björn Söder (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2023-09-25
Överlämnad
2023-09-26
Anmäld
2023-09-27
Sista svarsdatum
2023-10-04
Svarsdatum
2023-10-11
Besvarad
2023-10-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Den 19 september inledde Azerbajdzjan en storskalig offensiv mot Nagorno-Karabach. Den kom efter en över nio månader blockad av Latjinkorridoren, som varit den enda förbindelsen mellan den armeniskbefolkade regionen och Armenien.

Redan innan det azerbajdzjanska anfallet talades det om en begynnande svältkatastrof där varken mat, mediciner eller bränsle finns i Nagorno-Karabach. De facto-armén i Nagorno-Karabach tvingades efter 24 timmar av intensiva strider lägga ned vapnen. Detta sker samtidigt som ryska fredsbevarande trupper står bredvid utan att agera.

Anfallet ledde till att tiotusentals etniska armenier nu tvingats fly till huvudstaden Stepanakert, och flera byar, där civilbefolkning fortfarande är kvar, är avskärmade från omvärlden. Ingen vet vad som egentligen sker.

Armenierna i Nagorno-Karabach vill ha en humanitär korridor till Armenien för att fly, men blockaden av Latjinkorridoren förblir stängd och lämnar armenierna i den auktoritära regimen Azerbajdzjans öde.

Jag vill fråga utrikesminister Tobias Billström:

 

På vilket sätt visar ministern sitt stöd för folket i Nagorno-Karabach, och avser ministern att vidta några särskilda åtgärder för att Sverige ska kunna bistå med humanitära insatser?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:37 besvarad av Utrikesminister Tobias Billström (M)

UD2023/ 13263 UD2023/ 13264 UD2023/13345 UD2023/13421 Utrikesdepartementet Utrikesministern Till riksdagen

Svar på frågorna 2023/24:31 av Markus Wiechel (SD) Azerbajdzjans militära anfall i Nagorno-Karabach, 2023/24:32 av Erik Hellsborn (SD) Sanktioner mot Azerbajdzjan, 2023/24:37 av Björn Söder (SD) Azerbajdzjans anfall mot Nagorno-Karabach och 2023/24:39 av Håkan Svenneling (V) Azerbajdzjans attack mot Nagorno-Karabach

Markus Wiechel har frågat mig hur jag och regeringen visat vårt stöd till invånarna i Nagorno-Karabach, och vad jag avser göra för att bidra till att ansvariga från Azerbajdzjan ska ställas till svars. Erik Hellsborn har frågat mig huruvida det är aktuellt att införa sanktioner mot Azerbajdzjan med anledning av den militära operationen den 19–20 september. Björn Söder har frågat mig på vilket sätt jag visar mitt stöd för folket i Nagorno-Karabach, och om jag avser att vidta några särskilda åtgärder för att Sverige ska kunna bistå med humanitära insatser. Slutligen har Håkan Svenneling frågat mig om jag avser fördöma Azerbajdzjans attack på den armeniska minoriteten i Nagorno-Karabach. Jag besvarar frågorna samlat.

Regeringen står bakom HR/VP Borrells fördömande av Azerbajdzjans militära operation i Nagorno-Karabach och beklagar den död, den akuta massflykt och det utbredda lidande som eskaleringen orsakat etniska armenier i området. Azerbajdzjan bär ansvar för den nu rådande humanitära situationen. Regeringen följer noggrant den fortsatta utvecklingen i regionen och situationen för de armenier från Nagorno-Karabach som anlänt till Armenien. Jag framförde i samtal med min armeniska motpart den 28 september Sveriges starka stöd för den armeniska regeringen och beredskap att bistå.

Vi samordnar vårt agerande med anledning av militäroperationen tillsammans med våra partners inom EU. Senast igår diskuterade EU:s kommitté för utrikes- och säkerhetspolitik frågan. Ytterligare samtal kommer föras vid EPC-mötet i Grenada imorgon liksom vid nästa möte mellan EU:s utrikesministrar. Regeringen uppmanar Azerbajdzjan att respektera Armeniens territoriella integritet. Vi stödjer fortsatt Europeiska rådets ordförande Charles Michels medlingsinsats och EU:s observatörsmission i Armenien, där vi bidrar med sekonderad personal. Internationell närvaro har blivit än viktigare efter Azerbajdzjans militära operation och den humanitära kris den givit upphov till.

Redan innan den militära operationen var den humanitära situationen i Nagorno-Karabach svår, då Azerbajdzjan stoppat leveranser av livsmedel och mediciner sedan i mitten av juni. Regeringen har här varit tydlig i sin kommunikation: Azerbajdzjan måste tillåta omedelbart och obehindrat humanitärt tillträde till befolkningen i Nagorno-Karabach, inklusive genom att återupprätta fri rörlighet i Latjinkorridoren enligt den Internationella domstolens bindande beslut i februari och juli 2023. Azerbajdzjan bär ansvaret för att säkerställa rättigheter och säkerhet för etniska armenier i området, inklusive deras rätt att bo kvar i sina hem utan att utsättas för hot, våld eller diskriminering. Azerbajdzjan måste ge trovärdiga garantier och omedelbart engagera sig i förtroendeskapande åtgärder med Karabacharmenierna.

Sverige har genom Sida gjort en extra utbetalning till Internationella Rödakorskommittén (ICRC) om 15 miljoner kronor för att leverera humanitär hjälp till området. Sida har även beredskap för ytterligare finansiering vid behov och är i dialog med partnerorganisationer. Regeringens fokus ligger på att fortsätta och förstärka vårt stöd till Armeniens demokratiskt valda regering, samt att verka genom EU för ett fortsatt politiskt tryck på Azerbajdzjan att upprätthålla rättigheter och säkerhet för etniska armenier i landet.

Regeringen noterar det eldupphöravtal som parterna enades om den 20 september och förväntar oss att parterna genuint engagerar sig i förhandlingarna för att lösa konflikten.

Stockholm den 4 oktober 2023

Tobias Billström – –

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.