Bagateller som ligger till grund för utvisning

Skriftlig fråga 2016/17:1454 av Fredrik Malm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-16
Överlämnad
2017-05-22
Anmäld
2017-05-29
Svarsdatum
2017-05-31
Sista svarsdatum
2017-05-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Återigen ska en person som jobbar och bidrar till svensk tillväxt utvisas. Stjärnprogrammeraren Tayyab Shabab får inte stanna i Sverige enligt Migrationsdomstolens beslut. Det handlar om att hans tidigare arbetsgivare missat att ansluta honom till företagets tjänstepensionsförsäkring. Felet har rättats till och Tayyab Shababs nya arbetsgivare har alla försäkringar på plats.

Gång på gång har Liberalerna och Alliansen, bland annat i socialförsäkringsutskottet, påtalat att ändringar måste ske, men regeringen gör ingenting. Det innebär att fler som Tayyab Shabab kommer att utvisas. Liberalerna anser att människor som jobbar, gör rätt för sig och bidrar till svensk tillväxt inte ska utvisas på grund av bagateller som en tidigare arbetsgivares misstag. Det måste i stället finnas möjlighet att se till helheten och uppsåt i bedömningen av det enskilda fallet. 

Min fråga till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson är:

 

Avser justitie- och migrationsministern att ta initiativ till lagändringar som gör att människor inte längre utvisas på grund av mindre fel som exempelvis en tidigare arbetsgivare har gjort?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1454 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2017/04456/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1454 av Fredrik Malm (L) Bagateller som ligger till grund för utvisning

Fredrik Malm har frågat mig om jag och regeringen avser att ta initiativ till lagändringar som gör att människor inte längre utvisas på grund av mindre fel som exempelvis en tidigare arbetsgivare har gjort.

Jag vill börja med att erinra om att det gällande regelverket togs fram av den förra borgerliga regeringen. Det är ett regelverk där det är arbetstagaren som får ta den största smällen, även om det är arbetsgivaren som gjort fel. Precis som Fredrik Malm påtalar så hjälper det i dagsläget inte heller om arbetsgivaren rättar felet. Det vill regeringen ändra på.

I förra veckan fattade därför regeringen beslut om en lagrådsremiss avseende just en möjlighet att avstå från återkallelse av uppehållstillstånd för arbete när arbetsgivaren självmant avhjälpt brister i arbetsvillkoren.

Förslaget om en sådan ordning lämnades av utredningen Stärkt ställning för arbetskraftsinvandrare på arbetsmarknaden (SOU 2016:91). Utredaren föreslog bland annat en möjlighet för arbetsgivare, som inte uppfyllt villkoren som legat till grund för ett tidigare utfärdat arbetstillstånd, att korrigera sådana brister innan Migrationsverket kontrollerar ärendet.

Samtidigt menar regeringen att även seriösa arbetsgivare ibland blir medvetna om att villkoren inte varit uppfyllda först efter erinran från Migrationsverket. I andra fall kan det vara en tidigare arbetsgivare som begått mindre misstag. Några sådana förslag lämnades inte av utredningen, varför regeringen nu även går vidare för att utreda en möjlighet att rätta mindre, icke uppsåtliga, misstag efter det att Migrationsverket påpekat brister i villkoren, även då bristerna uppstått under en tidigare arbetsgivare.

Det är uppenbart att regelverket måste förändras. Regeringen vidtar därför nu dessa åtgärder för att komma tillrätta med de problem som uppstått.

Stockholm den 31 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.