Bakgrundskontroll av ekonomi

Skriftlig fråga 2023/24:426 av Marcus Wennerström (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-12-19
Överlämnad
2023-12-20
Anmäld
2023-12-21
Svarsdatum
2024-01-03
Sista svarsdatum
2024-01-03
Besvarad
2024-01-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitieminister Gunnar Strömmer (M)

 

I det allt allvarligare säkerhetspolitiska läget är säkerhetsskydd ett område som allt fler verksamheter i landet behöver bekanta sig med. Det innebär bland annat att antalet säkerhetsprövade tjänster som kräver registerkontroll hos Säkerhetspolisen har ökat stort under senare år. Även för de tjänster som inte når upp till nivån som kräver registerkontroll behöver arbetsgivaren genomföra en bakgrundskontroll för att bedöma arbetstagarens tillförlitlighet och lojalitet. En viktig del i bakgrundskontrollen är den prövades ekonomi.

En persons ekonomiska situation kan säga en hel del om dig som person. Att många svenskar exempelvis har lån är inte något konstigt, men varifrån dessa skulder kommer kan säga något om personens karaktär. Det är således stor skillnad på om personen har bostadslån, skulder till följd av tidigare misslyckad företagsamhet eller skulder beroende på riskbeteenden kopplat till spel, shopping eller liknande.

Som arbetsgivare har du långtgående förpliktelser att undersöka personen som du ska anställa, men samtidigt kan du med nuvarande regelverk exempelvis inte få mer information från Kronofogdemyndigheten än att en individ har omfattande skulder. Beroende på hur skulderna uppkommit är det inte heller ovanligt att det företag som i dag äger skulden inte heller har någon information om eller är villig att delge information om vad skulderna beror på. All information blir således beroende av vad den undersökta personen själv är villig att delge samt hur ärligt individen delger detta.

Svårigheten i att skapa en rättvisande bild riskerar att försvåra för arbetsgivare och orsaka stora administrativa kostnader i relation till rekryteringsprocesser.

Med anledning av detta frågar jag justitieminister Gunnar Strömmer:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta för att verksamheterna ska kunna genomföra ordentliga bakgrundskontroller även av individers ekonomi?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:426 besvarad av Justitieminister Gunnar Strömmer (M)


Svar på fråga 2023/426 av Marcus Wennerström (S)
Bakgrundskontroll av ekonomi

Marcus Wennerström har frågat justitieministern vilka åtgärder han tänker vidta för att verksamheter ska kunna genomföra ordentliga bakgrundskontroller även av individers ekonomi.

Frågan har överlämnats till mig och jag vill som en inledning av svaret tacka Marcus Wennerström för en viktig fråga. Den organiserade brottsligheten är systemhotande. Vi har sett flera exempel på hur kriminella infiltrerar eller utövar påtryckningar mot rättsväsendet, annan offentlig verksamhet och politiska partier. Det är oerhört allvarligt.

Varje verksamhet måste bli medveten om och rusta sig mot den risken. För de som bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet, dvs. de allra mest skyddsvärda verksamheterna i samhället, finns en skyldighet att säkerhetspröva personalen enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585). Statliga myndigheter och kommuner har därutöver i en del fall möjlighet att inför anställningar kontrollera i belastningsregistret om en person är dömd för vissa brott.

När det gäller den konkreta frågan om vilka åtgärder som regeringen tänker vidta kan jag konstatera att frågor om integriteten i arbetslivet har utretts vid ett antal tillfällen, bland annat av den parlamentariskt sammansatta Integritetskommittén i betänkandet Så stärker vi den personliga integriteten (SOU 2017:52).

Som huvudregel gäller på den svenska arbetsmarknaden, med undantag för förbudet mot diskriminering i arbetslivet enligt diskrimineringslagen (2008:567), att arbetsgivaren har en långtgående rätt att i en rekryteringsprocess fritt bestämma vem som ska anställas.

Med hänsyn till det ingrepp i den enskildes privatliv som det innebär och vikten av skydd för den enskildas personliga integritet är möjligheterna att göra bakgrundskontroller om bland annat enskildas ekonomi begränsade. Det kan erinras om att Sverige måste leva upp till internationella åtaganden som skyddar enskildas privatliv i bland annat Europeiska konventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande friheterna, EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och EU:s dataskyddsförordning.

Stockholm den 3 januari 2024

Paulina Brandberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.