Till innehåll på sidan

Bansäkerheten för tågtrafiken mellan Stockholms central och Stockholms södra

Skriftlig fråga 2012/13:718 av Pertoft, Mats (MP)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-08-22
Anmäld
2013-08-22
Besvarad
2013-09-05
Svar anmält
2013-09-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 augusti

Fråga

2012/13:718 Bansäkerheten för tågtrafiken mellan Stockholms central och Stockholms södra

av Mats Pertoft (MP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Rälsen längs getingmidjan, tågsträckan mellan Stockholms central och Södra station, är i så dåligt skick att röster nu höjs om att säkerheten är hotad, och forskare vid KTH menar att Trafikverket inte har kontroll över situationen. Tågrälsen sägs på många ställen sitta löst, då rälsens fästen ständigt lossnar.

Underhållet av getingmidjan, landets mest trafikerade tågsträcka, har varit eftersatt länge, men nu börjar spårens skick försämras i en allt snabbare takt.

Enligt Trafikverket kommer getingmidjan att rustas upp om fem år. Fem år är en lång tid, och ifall det är så att säkerheten redan nu inte går att garantera måste upprustningen komma till stånd snabbare.

Min fråga till statsrådet är därför:

Kommer statsrådet att vidta åtgärder för att säkerställa säkerheten för tågtrafiken mellan Stockholms central och Stockholms södra?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:718 besvarad av Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

den 5 september

Svar på fråga

2012/13:718 Bansäkerheten för tågtrafiken mellan Stockholm Central och Stockholm Södra

Statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd

Mats Pertoft har frågat mig om jag kommer att vidta åtgärder för att säkerställa säkerheten för tågtrafiken mellan Stockholm Central och Stockholm Södra.

Säkerhet har alltid högsta prioritet. Detta gäller för samtliga trafikslag, även för järnvägen. Detta följs av såväl regeringen som ansvariga myndigheter. Således vidtas också åtgärder om säkerheten på något vis skulle vara riskerad eller bristfällig.

För att använda resurserna rätt är det viktigt att identifiera problemen och dess omfattning. Först då kan insatser göras som ger avsedd effekt. Trafikverket har identifierat järnvägens brister från komponentnivå till flödens kapacitetsbrist. Därutöver ställt dessa i ett sammanhang för att se var sårbarheten är som störst antingen för gods- eller persontrafik.

Sträckan över strömbroarna, getingmidjan, i och kring Stockholms Central är i dag en flaskhals av flera skäl. Med det stora antal tåg som passerar varje dygn är det dessutom en utmaning som kräver noggrann planering, att få tid att säkert arbeta på och vid spår, för underhållsarbeten.

Trafikverket tillser att det dagliga underhållet sköts. Men de har även identifierat vad som behöver göras, när det kan göras för att spåren ska bli robusta och trafiken tillförlitlig för framkomlighet och säkerhet för framtiden. Det är riktigt att ett större åtgärdsarbete är planerat om ett antal år i Trafikverkets förslag till nationell plan för transportsystemet 2014–2025. Detta arbete förutsätter att Citybanan har tagits i bruk, annars finns inga spår att tillgå under reparationstiden vilket skulle innebära ett totalstopp av trafik ett antal år.

Att åka tåg är ett av det mest säkra trafikslagen för en resenär. Rent statistiskt är det få som dött eller skadats allvarligt. Så måste det också vara för de som arbetar med exempelvis järnvägsunderhåll.

Regeringen har från 2006 kraftigt ökat anslagen för underhåll på järnvägen. Dessutom har anslagen ytterligare höjts från 2014. I Trafikverkets planförslag finns nämnda sträcka med som en viktig insats för att öka punktlighet och framkomlighet på järnvägen. Detta är helt i enlighet med regeringens direktiv.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.