barn i ett internationellt perspektiv

Skriftlig fråga 2002/03:642 av Stalin, Kerstin-Maria (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-03-07
Anmäld
2003-03-07
Besvarad
2003-03-12
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2003-03-14
Svar anmält
2003-03-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 7 mars

Fråga 2002/03:642

av Kerstin-Maria Stalin (mp) till utrikesminister Anna Lindh om barn i ett internationellt perspektiv

Under debatten om utrikesutskottets betänkande (2003/03:UU4) Barn i ett internationellt perspektiv kunde vi inte undgå att beröra den fullständigt vidriga sexuella exploateringen av barn.

Dagens Nyheter den 6 mars förstärker i en artikel om ryska gatubarn insikten om hur obeskrivligt omänskligt oskyldiga barn kan ha det på grund av vuxnas hänsynslösa beteende.

Tidningen skriver att Ryssland har blivit världsledande på barnporr och barnprostitution. Barn kan beställas över Internet för några tusen dollar.

Tidningen skriver också att de barn som är värst ute är de förskjutna. De använder narkotika, och eftersom de delar sprutor är de ofta hivsmittade och har ibland alla tre formerna av hepatit. Många har också gonorré, syfilis och klamydia eftersom de säljer sexuella tjänster.

Min fråga till utrikesministern är:

Avser ministern att verka för att använda en del av Östersjöbiståndet till att åtgärda det som beskrivs ovan?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:642 besvarad av

den 14 mars

Svar på fråga 2002/03:642 om barn i ett internationellt perspektiv

Statsrådet Jan O Karlsson

Kerstin-Maria Stalin har frågat utrikesministern om hon avser att verka för att en del av Östersjöbiståndet används till att förbättra situationen för de utsatta barn i Ryssland som bland annat riskerar att drabbas av sexuell exploatering.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Till att börja med vill jag understryka att regeringen delar frågeställarens engagemang för dessa barn, både i Ryssland och i andra länder. Utsatta barn, ungdomar och familjer är därför, sedan flera år tillbaka, högt prioriterade områden inom utvecklingssamarbetet med Central- och Östeuropa. Det är också kampen mot människohandel, som främst drabbar kvinnor och barn. Regeringen har ytterligare stärkt skrivningarna om dessa grupper i de landstrategier för utvecklingssamarbetet med de baltiska länderna, Ryssland, Vitryssland och Ukraina som antogs under hösten.

Den höga prioriteringen avspeglar sig i att Sverige, bara under de senaste åren, har satsat över en halv miljard kronor i projekt i Central- och Östeuropa, inklusive på västra Balkan och i OSS-länderna, för att förbättra situationen för utsatta barn, ungdomar och familjer samt för att bekämpa handel med människor, främst kvinnor och barn. Drygt 90 miljoner kronor har gått till insatser direkt riktade mot människohandel.

Jag vill i detta sammanhang särskilt betona att vi inte får glömma de många goda krafter som finns i våra samarbetsländer, varav några får svenskt stöd, och som gör stora insatser för utsatta barn.

Konkret kan insatserna bland annat handla om vidareutbildning av socialarbetare, att bygga upp ungdomsmottagningar för stöd till ungdomar med drog- och sexuellt relaterade problem, utbildning av ungdomsledare, utveckling av socialtjänst, insatser för barn på institution och gatubarn och för att förbättra vården av ungdomsbrottslingar, förbättrad hälsovård samt jämställdhetsprogram, bland annat i form av pappautbildningar och manliga nätverk. Sverige stöder också ett stort antal insatser för att motverka spridning av hiv/aids och tuberkulos samt mot narkotikamissbruk.

De insatser som är direkt riktade mot människohandel handlar om förebyggande åtgärder, för att förhindra att främst kvinnor och barn faller offer för människohandlare, om stöd och hjälp till offren och om insatser för att stärka samarbetsländernas förmåga att bekämpa detta brott. Ett exempel är en informationskampanj i Murmansk som är planerad att starta i maj 2003. Jag kan i sammanhanget nämna att regeringen i juni förra året beslutade att avsätta 9 miljoner kronor för att förstärka insatserna mot handel med människor i främst nordvästra Ryssland, de baltiska länderna, Vitryssland och Ukraina. Regeringen håller just nu också på att utarbeta en strategi för kampen mot människohandel genom utvecklingssamarbetet.

Jag vill gärna ge några ytterligare exempel på pågående arbete speciellt inriktat på utsatta barn i vårt närområde. Vid Östersjötoppmötet i Sankt Petersburg i juni 2002 omnämndes dessa barn särskilt. Som en vidareutveckling av en av slutsatserna från mötet genomfördes nyligen i Stockholm en konferens om ensamkommande barn i Östersjöregionen. Det handlar om barn som rör sig över nationella gränser och som saknar vårdnadshavare i sin närhet som kan sörja för deras välbefinnande. Arbetet för dessa barn går nu vidare, bland annat inom ramen för Östersjöstaternas råd. Där finns det sedan januari 2001 en speciell enhet för barnfrågor, med uppgift att utveckla och stödja arbetet för att skydda utsatta barn i regionen. Regeringen har också, i februari 2002, tillsatt en arbetsgrupp under Socialdepartementet med uppdrag att göra en inventering av kunskaper om sexuellt exploaterade barn i Sverige, däribland barn som förts hit från andra länder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.