Till innehåll på sidan

Barn som förts bort på grund av hedersrelaterad problematik

Skriftlig fråga 2021/22:498 av Michael Rubbestad (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-07
Överlämnad
2021-12-08
Anmäld
2021-12-09
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

 

Elva barn i Göteborg har under det senaste året förts bort och rapporteras fortfarande som saknade, det rapporterar tidningen Dagens Nyheter den 7 december 2021. Fyra av barnen är under 12 år, och enligt kommunens bedömning har barnen förts bort på grund av hedersrelaterad problematik.

Statsrådet Axelsson Kihlblom är ny på sin post och tar sannolikt med sig nya tankar, erfarenheter och förslag till skolområdet.

Med anledning av detta önskar jag fråga statsrådet Lina Axelsson Kihlblom:

 

Hur avser statsrådet i sin nya roll att agera för att förhindra att ytterligare barn tas ur den svenska skolan för att utomlands riskera att utsättas för könsstympning, bli bortgifta eller ännu värre?​

Svar på skriftlig fråga 2021/22:498 besvarad av Statsrådet Lina Axelsson Kihlblom (S)

U2021/ 04765 Utbildningsdepartementet Lina Axelsson-Ki h lblom Skolminister Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:498 av Michael Rubbestad (SD)
Barn som förts bort på grund av hedersrelaterad problematik

Michael Rubbestad har frågat mig hur jag avser att i min nya roll som statsråd agera för att förhindra att ytterligare barn tas ur den svenska skolan för att utomlands riskera att utsättas för könsstympning, bli bortgifta eller ännu värre.

Vi får aldrig acceptera att barn och unga blir offer för hedersrelaterat våld och förtryck. Barn och ungdomar i Sverige ska känna sig trygga och inte behöva oroa sig för att utsättas för hedersbrott, könsstympning eller att föras utomlands för så kallad uppfostran eller barnäktenskap. Låt mig påminna om att regeringen har tagit ett flertal initiativ för att stärka insatserna mot hedersbrott och förtryck av unga. Barnkonventionen har blivit svensk lag. Den skapar en grund för ett mer barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet.

Den 1 juli 2020 trädde en rad straffrättsliga reformer i kraft, riktade just mot hedersbrotten. Regeringen har infört ett särskilt barnäktenskapsbrott. Det innebär att det nu är lättare att döma en förälder som tillåter att ett barn gifts bort. Regeringen har infört en särskild straffskärpningsgrund för hedersbrott. Det innebär att alla brott som sker med hedersmotiv ska dömas hårdare än annars. Regeringen har även infört regler som innebär att myndigheterna kan belägga ett barn med utreseförbud och dra in passet, om man misstänker att barnet ska föras utomlands för att giftas bort eller könsstympas.

Förskolor och skolor har en viktig roll i arbetet med att uppmärksamma barn och elever i riskzonen genom att stödja dem. Personalen inom skolväsendet är skyldiga enligt socialtjänstlagen att genast anmäla om de i sitt arbete får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Inom förskoleklass, grund- och gymnasieskolan krävs att skolan har ett system för att följa upp och agera om elever är frånvarande. Elevhälsans arbete är centralt för kontakten med barn och elever och det är viktigt att samarbetet mellan rektor, lärare och elevhälsan fungerar. Samverkan med andra myndigheter och aktörer har också en central betydelse. Statens Skolverk och Socialstyrelsen har därför fått i uppdrag att genomföra ett utvecklingsarbete för tidiga och samordnade insatser för barn och unga (U2017/01236, ändrat och förlängt genom U2020/00363). Inom ramen för uppdraget ska särskilda insatser riktas mot dels riskgrupper bland barn och unga i socialt utsatta områden, dels barn och unga som riskerar att utsättas för hedersrelaterat våld och förtryck. Länsstyrelsen i Östergötlands län har sedan länge ett nationellt uppdrag att bidra till att stärka statliga och kommunala verksamheters förmåga att förebygga och bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck.

Regeringen beslutade den 29 april 2021 att ge en särskild utredare i uppdrag att lämna förslag till en samlad nationell strategi för att förebygga och bekämpa våld mot barn, inklusive hedersrelaterat våld och förtryck. Utredaren ska ta fram förslag till mål för det långsiktiga arbetet med att förebygga och bekämpa våld mot barn, identifiera brister och möjliga åtgärder.

För att stödja barn och elever är det viktigt att förskolor och skolor har kunskap om hedersrelaterat våld och förtryck. Skolverket har tagit fram material till stöd för skolors arbete med hedersrelaterat våld med sin utgångspunkt i de reviderade läroplanerna som börjar tillämpas höstterminen 2022. Skolverket kommer även 2022 att ge ut ytterligare stödmaterial till förskolan. Det som är avgörande för att arbetet ska fungera är dock de relationer som förskola och skola kan skapa till barn, hem, vårdnadshavare och elever. Personalen behöver bygga tillitsfulla relationer och i ord och handling för att visa barn och elever att de kan anförtro sig till dem.

Samhället ska bekämpa hedersvåldet med kraft. I det arbetet kan skolan inte göra allt, men skolan kan göra mer. Därför är det viktigt att vi nu har stärkt skolans arbete mot detta avskyvärda förtryck av barn och unga.

Stockholm den 15 december 2021

Lina Axelsson Kihlblom

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.