Barnäktenskap

Skriftlig fråga 2017/18:424 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-07
Anmäld
2017-12-08
Svarsdatum
2017-12-13
Sista svarsdatum
2017-12-13
Besvarad
2017-12-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

Nyligen lämnades ett delbetänkande från utredningen om barnäktenskap, SOU 2017:96, över till regeringen och Heléne Fritzon.

I detta delbetänkande finns hänvisning till barnkonventionen med bland annat följande text:

Principen om icke-diskriminering i barnkonventionen (artikel 2) är tydlig med att alla barn som befinner sig inom statens jurisdiktion ska åtnjuta det skydd som barnkonventionen garanterar. Barnkonventionen ställer vidare krav på att konventionsstaterna ska motverka skadliga sedvänjor (artikel 24.3). Barnäktenskap har utpekats som en sådan.

Det framstår alltså som tydligt att barnkonventionen ställer sig positiv till en ordning där barnäktenskap aldrig ska accepteras.

Trots detta låter utredningen EU-konventioner om fri rörlighet och privatliv stå över barnkonventionens intentioner och föreslår en lagändring som trots allt gör det möjligt för barn att betraktas som gifta, om synnerliga skäl finns.

Jag vill med anledning av ovanstående fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Delar ministern och regeringen utredarens prioriteringsordning, där europeiska konventioner framställs som viktigare än barnkonventionen? 

Svar på skriftlig fråga 2017/18:424 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)



PAGE

2


Dnr Ju2017/09621/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:424 av Mikael Eskilandersson (SD) Barnäktenskap

Mikael Eskilandersson har frågat mig om jag och regeringen delar utredarens prioriteringsordning, där europeiska konventioner framställs som viktigare än barnkonventionen.

Att stärka skyddet mot barnäktenskap och att motverka de negativa konsekvenser som äktenskap medför för barn är en mycket angelägen fråga för regeringen. Barn ska få vara barn och få leva i frihet från vuxenlivets ansvar.

I Sverige får barn inte gifta sig. Det tycker vi i dag är självklart. Men i många andra länder, även inom Europa, finns det fortfarande möjlighet att ingå äktenskap före 18 års ålder. Det kan vi inte ändra på genom svenska regler. Däremot kan vi se till att barn i Sverige får det skydd de behöver mot barnäktenskap. Det var därför med stort intresse jag förra veckan tog emot delbetänkandet från Utredningen om starkare skydd mot barnäktenskap, tvångsäktenskap och brott med hedersmotiv.

Utredningen – som i genomförandet av sitt uppdrag har tagit Sveriges internationella åtaganden på området i beaktande – har föreslagit att utländska barnäktenskap inte ska erkännas om någon av parterna var under 18 år när någon av dem kom till Sverige. Utredningen har stannat för att undantagsbestämmelsen vid synnerliga skäl bör behållas, men bedömer att utrymmet för erkännande torde vara synnerligen begränsat.

Betänkandet ska nu i vanlig ordning skickas på remiss och utredningens slutsatser och förslag kommer att beredas i Regeringskansliet.

Stockholm den 13 december 2017

Heléne Fritzon

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.