Barnfetma

Skriftlig fråga 2005/06:1413 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-04-12
Anmäld
2006-04-18
Besvarad
2006-04-20
Svar anmält
2006-04-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 april

Fråga 2005/06:1413 av Inger René (m) till statsrådet Morgan Johansson (s)

Barnfetma

Fetma hos barn är en tickande bomb. Ökningen av feta barn i Sverige är alarmerande. Med tanke på att hälsoproblem hos vuxna grundläggs i barn- och ungdomsåren riskerar vi att få en gravt överviktig befolkning med många följdsjukdomar inom en snar framtid.

Tidig fetmautveckling är långt mer allvarlig för den framtida hälsan än vad man tidigare har förstått. Medellivslängden sjunker betydligt mer ju tidigare i livet fetman drabbar den enskilde. Om vi inte gör något åt ökningen av fetma och övervikt bland barn så kommer dagens barn att bli den första generationen i modern tid med en förväntat kortare livslängd än föräldragenerationens.

För att komma till rätta med denna utveckling krävs förebyggande åtgärder inom bland annat förskolan och skolan samt inom vården. Jag har ett antal gånger ställt frågan till regeringens företrädare om vad som görs för att stoppa utvecklingen men fortfarande inte sett något resultat.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att hejda den accelererande utvecklingen när det gäller barnfetma?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1413 besvarad av

den 20 april

Svar på fråga 2005/06:1413 om barnfetma

Statsrådet Morgan Johansson

Inger René har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att hejda den accelererande utvecklingen när det gäller barnfetma.

Statens folkhälsoinstitut och Livsmedelsverket har haft regeringens uppdrag att ta fram ett underlag till handlingsplan för goda matvanor och ökad fysisk aktivitet. Denna bereds för närvarande inom Regeringskansliet och barnfetma ingår som ett viktigt område i detta underlag som rapporterades till regeringen under hösten 2005.

I anslutning till den nämnda handlingsplanen finns en rad pågående uppdrag från regeringen till relevanta myndigheter och organisationer för att arbeta med framför allt förebyggande åtgärder för att bromsa utvecklingen med tidig fetmautveckling hos barn. Bland annat har regeringen gett i uppdrag åt Livsmedelsverket (SLV) att utarbeta råd för maten i förskolan och i skolan samt att arbeta för att de kommer till användning. I uppdraget ingår också att ta fram råd som ger stöd vid upphandling av måltidsverksamhet.

Ytterligare exempel är bland annat regeringens satsning på idrotten, det så kallade Handslaget. Handslaget innebär att regeringen tillför idrottsrörelsen 1 miljard kronor under fyra år under förutsättning att idrottsrörelsen fortsätter och intensifierar sitt arbete för att nå nya grupper av främst barn och ungdomar. Under mandatperioden har regeringen ändrat läroplanerna så att skolan ska sträva efter att erbjuda daglig och regelbunden fysisk aktivitet inom ramen för den samlade skoldagen. Myndigheten för skolutveckling (MSU) har fått i uppdrag att rapportera hur skolorna lyckas förverkliga målet om regelbunden fysisk aktivitet för varje elev. MSU får även i uppdrag att stärka förskolans arbete med goda matvanor. Myndigheten ska samverka med Livsmedelsverket och NCFF (Nationellt centrum för främjande av fysisk aktivitet vid Örebro universitet).

Att arbeta förebyggande och långsiktigt beträffande fetma hos barn finns inom den verksamhet som bedrivs av NCFF. Den 1 mars 2006 beslutade regeringen att utöka centrets verksamhet till att även avse frågor om god kosthållning. Centrets främsta uppgift är att stödja skolorna i deras arbete med att stimulera till ökad fysisk aktivitet, god kosthållning och andra hälsofrämjande aktiviteter. I och med det utökade uppdraget får NCFF sitt anslag höjt med 1 miljon kronor.

För att höja kunskapen om barns utemiljöer, ett viktigt område för att motverka alltför mycket stillasittande hos barn, har Movium (en centrumbildning inom Sveriges lantbruksuniversitet) fått det nationella samordningsansvaret för kunskapsutveckling och kunskapsspridning rörande barns och ungas utemiljöer.

Beträffande barn och reklam så är även det ett område som uppmärksammats av regeringen då reklam för sötsaker, söta frukostflingor och snabbmat står för en stor del av den reklam som riktar sig till barn och unga i dag. Studier visar att barn, efter att ha sett på matreklam, är mer benägna att välja mat med högt innehåll av fett, salt eller socker än mer hälsosamma alternativ. Regeringen har vid flera möten med näringslivet verkat för att striktare etiska riktlinjer tas fram för livsmedelsreklam som når unga. Om branschens egenåtgärder inte ger tillräcklig effekt avser regeringen att låta utreda möjligheten att införa en regel i marknadsföringslagen som generellt ålägger näringsidkare att beakta barns allmänna utsatthet i kommersiella sammanhang.

Internationellt pågår även förebyggande arbete mot övervikt och ökande fetma bland barn och unga. Från svenskt håll lämnades bland annat ett yttrande angående EU:s grönbok om att främja kostvanor och motion i mars 2006. Det yttrandet från Sverige fokuserade det särskilda ansvaret för barn och unga på grund av en oroande fetmautveckling för just den ålderskategorin. Även inom Nordiska ministerrådet samt inom WHO arbetas för att stävja övervikt och fetma hos barn. Sverige deltar således även på den internationella arenan i de sammanhang då detta kan ge ett mervärde.

Sammanfattningsvis pågår således för närvarande på många arenor, internationellt såväl som nationellt, ett arbete med att hejda den accelererande utvecklingen beträffande övervikt och fetma hos barn.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.