Barngruppernas storlek i förskolan

Skriftlig fråga 2022/23:80 av Jim Svensk Larm (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-11-23
Överlämnad
2022-11-23
Anmäld
2022-11-24
Svarsdatum
2022-11-30
Sista svarsdatum
2022-11-30
Besvarad
2022-11-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Lotta Edholm (L)

 

I slutet av oktober presenterade Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund en rapport om barngruppernas storlek i förskolan. Rapporten visar att 48 procent av åldersindelade barngrupper är för stora i förhållande till Skolverkets riktlinjer. 

Att minska barngruppernas storlek är en viktig åtgärd för att ge personalen i förskolan bättre förutsättningar att erbjuda trygga och meningsfulla dagar. Det är därför viktigt att staten använder sina verktyg för att hjälpa till med att minska barngruppernas storlek, exempelvis genom riktade och generella statsbidrag.

Kommunerna runt om i Sverige har en orolig tid framför sig när statsbidragen inte räknas upp tillräckligt, och risken är stor att vi kommer att se neddragningar av välfärden runt om i hela Sverige. När det kommer till förskolan är det extra kännbart då tidiga insatser är oerhört viktiga för ett livslångt lärande. Och bristen på tillräckligt stora statsbidrag riskerar att medföra större barngrupper.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Lotta Edholm:

 

Avser statsrådet att agera för att få ned barngruppernas storlek i förskolorna, och i så fall hur?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:80 besvarad av Statsrådet Lotta Edholm (L)

U2022/ 03716 Utbildningsdepartementet Skolministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:80 av Jim Svensk Larm (S)
Barngruppernas storlek i förskolan

Jim Svensk Larm har frågat mig om jag avser att agera för att få ned barngruppernas storlek i förskolorna, och i så fall hur.

Barngruppernas storlek har betydelse för kvaliteten i förskolan. Det är viktigt att det inte blir för många relationer för barnen att förhålla sig till under en dag. Statens skolverk har i allmänna råd om måluppfyllelse i förskolan beskrivit hur huvudmän och rektorer i förskolan kan se till att barngruppernas storlek är lämpliga. För att en barngrupp ska kunna anses ha en lämplig storlek behöver man ta hänsyn till flera faktorer; personalens utbildning och kompetens, personaltätheten, barngruppens sammansättning och den fysiska miljön. Som riktmärke för antal barn i en barngrupp rekommenderar Skolverket 6–12 för barn i åldern 1–3 år respektive 9–15 för barn i åldern 4–5 år. Riktmärket ska tolkas som något att förhålla sig till och inte något statiskt. Det kan alltså vara både färre eller fler barn i en barngrupp än vad riktmärket anger, beroende på hur väl de tidigare nämnda faktorerna fungerar tillsammans.

I dag har vi i genomsnitt mindre barngrupper i förskolan jämfört med för tio år sedan. Barngrupperna har inte varit så små sedan början på 1990-talet. Det är även positivt att särskilt de mycket stora barngrupperna har minskat. Barngruppernas storlek varierar dock mellan förskolor och huvudmän och det är viktigt att huvudmän och rektorer i förskolan arbetar målinriktat för att varje barngrupp har en storlek som är lämplig utifrån de förutsättningar som finns.

Skolverket delar ut statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan enligt förordningen (2021:848) om statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan. Statsbidraget kan bl.a. användas för att sträva efter att barngrupperna har en storlek som överensstämmer med Skolverkets riktmärke. Bidraget får även användas till att bibehålla eller rekrytera personal i förskolan samt till kompetensutveckling för förskollärare och annan personal som arbetar förskolan. I budgetpropositionen för 2023 föreslår regeringen att statsbidraget för kvalitetshöjande åtgärder inom förskolan höjs med 400 miljoner kronor i förhållande till bidragets storlek 2022. I samma proposition föreslår regeringen även att medel som är avsatta för bidraget ska få användas utifrån huvudmännens behov och förutsättningar. På så sätt ges huvudmän bl.a. bättre förutsättningar att ta hänsyn till flera av de faktorer som Skolverket bedömer har betydelse för en lämplig storlek på en barngrupp. Regeringen följer noga utvecklingen av barngruppernas storlek i förskolan.

Stockholm den 30 november 2022

Lotta Edholm

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.