Barnmorskornas arbetsmiljö

Skriftlig fråga 2021/22:442 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-12-02
Överlämnad
2021-12-02
Anmäld
2021-12-07
Svarsdatum
2021-12-15
Sista svarsdatum
2021-12-15
Besvarad
2021-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

En förlossning är ett av det största och viktigaste ögonblick ett par kan uppleva. Då är det viktigt att man kan känna trygghet, tillit och säkerhet över att man får bästa möjliga vård och omsorg. Just nu pågår en stor diskussion om barnmorskornas arbetsmiljö och arbetssituation.

I min hemstad Lycksele stängde förlossningsavdelningen flera veckor i somras, och nu är hotet om stängning över jul och nyår stort. Lycksele är inte en stor stad, men likväl är avstånden stora, och om förlossningen i Lycksele stänger kan en kvinna tvingas att åka över 40 mil enkel väg för att föda barn. Barnmorskornas arbetsmiljö är ansträngd i stora delar av landet, och många väljer nu att säga upp sig då de inte orkar mer.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren blir därför:

 

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förbättra arbetsmiljön för landets barnmorskor så att födande kvinnor kan känna den trygghet de behöver?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:442 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)


Svar på fråga 2021/22: 442 av Elisabeth Björnsdotter Rahm (M)
Barnmorskornas arbetsmiljö

Elisabeth Björnsdotter Rahm har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra arbetsmiljön för landets barnmorskor så att födande kvinnor kan känna den trygghet de behöver.

Det är centralt att regionerna tar ansvarar för att organisera, planera och finansiera förlossningsvården på ett sådant sätt att barnmorskor och andra professionsgrupper inom förlossningsvården får en god arbetsmiljö och goda arbetsvillkor.

För att stödja regionerna i detta arbete har regeringen genomför omfattande satsningar på förlossningsvården och kvinnors hälsa sedan 2015. Totalt har regeringen avsatt 7,6 miljarder kronor för detta ändamål. Inom ramen för satsningen har regeringen ingått flera överenskommelser med Sveriges Kommuner och Regioner med syfte att skapa en jämlik, tillgänglig och personcentrerad förlossningsvård. I enlighet med överenskommelserna ska regionerna genomföra insatser för att bland annat förstärka personaltätheten och förbättra arbetsmiljön. Insatserna ska syfta till att utforma en arbetsmiljö som medför att förlossningsvården som arbetsplats förmår attrahera, rekrytera, utveckla och behålla medarbetare.

Myndigheten för vård- och omsorgsanalys uppföljningar visar att satsningen har lett till att regionerna genomfört insatser för att förändra arbetssätt, verksamhetsutveckling och kvalitetsarbete. Även utbildningsinsatser och kompetenshöjande insatser för medarbetarna har genomförts, och bemanningen har stärkts i många regioner.

Jag bedömer dock att fler insatser behöver genomföras i regionerna. Jag har därför bjudit in ledamöterna i sjukvårdsdelegationen vid Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) till ett möte för att höra mer om vilka insatser regionerna planerar att göra för att skapa goda arbetsvillkor för barnmorskor och andra medarbetare i förlossningsvården. Regeringen och SKR:s nuvarande överenskommelser sträcker sig fram till och med 2022. För att stödja en fortsatt utveckling inom förlossningsvården har regeringen därför aviserat ytterligare medel för att fortsätta satsningen även under 2023.

Regeringen följer noga utvecklingen på detta område. Goda arbetsvillkor för barnmorskor och andra professionsgrupper i förlossningsvården är en förutsättning för en patientsäker och jämlik vård.

Stockholm den 15 december 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.