Båtregister

Skriftlig fråga 2015/16:1250 av Jan-Olof Larsson (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-19
Överlämnad
2016-05-19
Anmäld
2016-05-20
Svarsdatum
2016-06-01
Sista svarsdatum
2016-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

I min hemkommun Sotenäs likväl som i många andra kustkommuner påträffas övergivna båtar. De ligger angjorda i eller utanför kommunala hamnar, vid båtklubbar eller någonstans i skärgården. Oftast är det båtar som inte är stulna eller där ägare inte kan spåras.

Dessa båtar kan i princip inte flyttas utan att det riskerar att betraktas som egenmäktigt förfarande. Den som flyttar en sådan båt och förorsakar en skada kan bli ersättningsskyldig.

En möjlighet i dessa fall är att begära biträde hos kronofogden för bortforsling, vilket förutsätter en polisanmälan. Begäran måste innehålla namn, adress och helst personnummer på den som äger den båt som begärs flyttad för att kronofogden ska kunna debitera kostnaden rätt. Annars sker ingen bortforsling.

Här döljer sig enligt min mening ett moment 22. Skrotbåtar kan ligga i åratal i skärgården utan att det lagligen går att ingripa. Det händer även att värdefulla båtar, utan spårbar ägare, ockuperar platser i båtklubbar eller annorstädes utan att vare sig polis, kronofogde eller hamnkaptener egentligen får flytta dem.

Många aktörer, till exempel polisen, Kustbevakningen, kronofogden, länsstyrelserna och Sjöfartsverket, kan helt eller delvis bli inblandade i frågan, men under oklara ansvarsförhållanden.

De allra flesta av dessa båtar går det inte att spåra någon ägare till eftersom de aldrig har funnits med i något register. Kostnaden hamnar då hos kommunens skattebetalare.

I dag registreras bilar, lastbilar, motorcyklar, släpvagnar och husvagnar men inte båtar. Det hade varit rimligt att båtar liksom bilar registrerades, vilket gjordes i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Det borde också finnas krav på märkning av båtarna redan vid produktionen. Ett båtregister har många gånger efterfrågats av såväl polis och tull som kustkommuner, som uttryckligen vill att ett sådant återinförs. Detta som en del i att se till att det är den som skräpat ned som ska betala.

Med anledning av detta skulle jag vilja fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Hur ser statsrådet på möjligheten att inrätta ett båtregister eller andra regelverk för att underlätta för kommunerna att lösa detta problem?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1250 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2016/03637/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1250 av Jan-Olof Larsson (S) Båtregister

Jan-Olof Larsson har frågat mig hur jag ser på möjligheten att inrätta ett båtregister eller andra regelverk för att underlätta för kommunerna att kunna spåra ägare och forsla bort övergivna båtar.

Riksdagen har vid ett flertal tillfällen tillkännagivit att regeringen bör överväga ett återinförande av ett statligt fritidsbåtsregister. Regeringen uppdrog den 30 januari 2003 åt Sjöfartsverket att utreda de tekniska, administrativa och ekonomiska förutsättningarna för ett fritidsbåtsregister. Uppdraget redovisades i en promemoria som överlämnades till Näringsdepartementet den 21 oktober 2003. En departementspromemoria, om behörighetsbevis för fritidsbåtar och fritidsskepp (Ds 2008:32) utarbetades och remitterades. I budgetpropositionen för 2012 (prop. 2011/12:1,utg.omr. 22, s. 49) behandlade den dåvarande regeringen frågan om återinförande av det statliga fritidsbåtsregistret och framförde sin bedömning att så inte bör ske.

I juli 2012 remitterade Miljödepartementet en promemoria om flyttning av båtar och skrotbåtar (dnr M2012/1824/R). I promemorian föreslås en ny lag om flyttning av båtar i vissa fall. Enligt lagen får regeringen meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt om det behövs för att skydda människors hälsa och miljön, undvika materiella skador eller upprätthålla ordningen till sjöss eller på land. Enligt den föreslagna lagen får regeringen även meddela föreskrifter om rätt för en myndighet eller kommun att flytta en båt från en fastighet om fastighetsägaren begär det och båten har varit uppställd på fastigheten under minst en månad från det att fastighetsägaren uppmanat båtens ägare att flytta båten eller minst två månader från det att fastighetsägaren påbörjat försök att nå båtens ägare.

Detta förslag bereds nu i Regeringskansliet.

Stockholm den 27 maj 2016

Anna Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.