Till innehåll på sidan

Bättre återkoppling till unga som anmäler brott

Skriftlig fråga 2007/08:140 av Engström, Hillevi (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-10-23
Anmäld
2007-10-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2007-11-07
Svar anmält
2007-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 oktober

Fråga

2007/08:140 Bättre återkoppling till unga som anmäler brott

av Hillevi Engström (m)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Barnombudsmannen har kommit ut med en rapport kallad Vem kan man lita på? Barn och unga berättar om brott.

En av de frågor som nämns är att ungdomar som har anmält ett brott ofta är missnöjda med hur polisen bemött och hanterat deras ärende. De tycker att polisen är dålig på att återkoppla vad som hänt med ärendet och har inte fått någon förklaring till varför det lagts ned.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa att unga personer som anmäler brott även får en bra uppföljning på sitt ärende?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:140 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 7 november

Svar på fråga

2007/08:140 Bättre återkoppling till unga som anmäler brott

Justitieminister Beatrice Ask

Hillevi Engström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att unga personer som anmäler brott även får en bra uppföljning på sitt ärende. Frågan är ställd mot bakgrund av Barnombudsmannens rapport Vem kan man lita på? Barn och ungdomar berättar om brott.

Att den som har utsatts för ett brott får ett bra bemötande av polisen är viktigt. Regeringen har därför gett Rikspolisstyrelsen i uppdrag att säkerställa brottsoffrens rättigheter genom att det inom varje polismyndighet ska finnas tillgång till kvalificerad brottsofferkompetens.

Vid Rikspolisstyrelsen pågår ett arbete med att förbättra polisens bemötande av bland andra brottsoffer. Frågorna lyfts fram i den nationella brottsofferstrategin och servicestrategin som Rikspolisstyrelsen utarbetar. Jag vet också att polismyndigheterna genomför kontinuerliga utbildningar för den egna personalen i bemötandefrågor.

Ett exempel på verksamhet inom polisen som är direkt riktad mot barn och ungdomar är stödcentrum för unga brottsoffer. Hit kan ungdomar som har blivit utsatta för ett brott vända sig för stödsamtal, praktisk hjälp i kontakter med rättsväsendet och rådgivning. Stödcentrumen är ett samarbete mellan kommunerna och de lokala polismyndigheterna. Inför och vid en rättegång kan de ombesörja att det unga brottsoffret får kontakt med en volontärarbetande stödperson. Det förekommer också att kommunerna knyter medling med anledning av brott till denna verksamhet. Under 2007 kommer samtliga kommuner inom Stockholms län att ha stödcentrum för unga brottsoffer. Dessutom finns funktionen på ett femtontal platser runt om i landet.

I det här sammanhanget vill jag också nämna samverkansprojektet Våga vittna, vilket är ett projekt för ökad rättssäkerhet som pågår vid Polismyndigheten i Södermanland. Projektet syftar till att stötta ungdomar att våga vittna och att förmedla kunskap, råd och tips om vilken hjälp som finns att tillgå då de har drabbats av någon typ av brott.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.