Till innehåll på sidan

Bättre samordning av satsningar inom life science

Skriftlig fråga 2011/12:477 av Örnfjäder, Krister (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-03-22
Anmäld
2012-03-22
Besvarad
2012-03-28
Svar anmält
2012-03-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 mars

Fråga

2011/12:477 Bättre samordning av satsningar inom life science

av Krister Örnfjäder (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Storbritannien genomför nu en stor satsning på life science för att stödja utvecklingen inom branschen. För att de svenska life science-företagen ska utvecklas behövs en betydligt bättre samordning än i dagsläget. Där kan den brittiska satsningen vara en förebild.

Inom Utbildningsdepartementet förbereds nu en forskningsproposition. Min förhoppning är att den kommer att innehålla åtgärder som innebär att vi får en mera effektiv forskning och förbättrat samspel mellan vård och forskning. Det är åtgärder som i förlängningen leder till att forskningen kan omsättas i praktiken så att innovationerna når ut på marknaden. På det sättet kan vi få flera effekter, som till exempel konkurrenskraftiga existerande företag, nya företag och fler arbetstillfällen i Sverige.

Jag vill därför fråga utbildningsministern:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förbättra samordningen av insatserna för life science?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:477 besvarad av Utbildningsminister Jan Björklund

den 28 mars

Svar på fråga

2011/12:477 Bättre samordning av satsningar inom life science

Utbildningsminister Jan Björklund

Krister Örnfjäder har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att förbättra samordningen av insatserna för life science.

Sverige har sedan länge en framskjuten plats inom life science-området inom såväl grundläggande som tillämpad forskning. Många innovationer har tagits fram av duktiga kliniska forskare i nära samarbete med sjukvården och den svenska life science-industrin har vuxit ur dessa miljöer.

Ett antal områden där Sverige har internationell konkurrenskraft inom life science är en väletablerad life science-industri, stark biomedicinsk forskning, satsningar på infrastruktur för biomedicinsk teknik, stora och välutvecklade befolkningsregister, goda förutsättningar att bygga upp nya moderna register och en bra infrastruktur för biobanker.

Framgång inom life science-området förutsätter också välfungerande samarbete mellan akademi, näringsliv samt hälso- och sjukvård.

När ALF-avtalet som reglerar frågor om samverkan mellan staten och vissa landsting om läkarutbildning, klinisk forskning och utveckling av hälso- och sjukvården nu ska omförhandlas är det en viktig utgångspunkt att i samverkan kunna erbjuda bästa möjliga miljö för klinisk forskning och utveckling liksom för kliniska prövningar.

Regeringen gjorde redan i propositionen Ett lyft för forskning och innovation (2008/09:50) stora långsiktiga satsningar inom medicinsk forskning, framför allt genom speciella stöd till lärosätena inom ramen för de strategiska forskningsområdena. En av dessa satsningar, den på Sci life lab, en plattform för storskalig molekylärbiologisk analys med biologiska och medicinska applikationer, som byggts upp av Kungliga Tekniska högskolan, Stockholms universitet, Karolinska Institutet och Uppsala universitet, har etablerats som en stark nationell resurs av internationell klass. Sci life lab, som fortfarande utvecklas, kommer att vara en mycket viktig resurs för translationell forskning, samarbete med läkemedels- och bioteknikindustrin och miljöforskning.

Regeringen avser att återkomma till frågan i den kommande forsknings- och innovationspolitiska propositionen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.