Till innehåll på sidan

Bättre service för skadelidande i brottmål

Skriftlig fråga 2005/06:1124 av Nordlander, Inger (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-03-01
Anmäld
2006-03-06
Besvarad
2006-03-08
Svar anmält
2006-03-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 mars

Fråga 2005/06:1124 av Inger Nordlander (s) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Bättre service för skadelidande i brottmål

Vid utdömt skadestånd i brottmål ska domstolen lämna skriftlig information till den som tillerkänts skadestånd och till den skadeståndsskyldige.

I den information som lämnas av domstolen anges olika alternativ. Bland annat understryker man vikten av att betala snabbt för att undvika betalningsanmärkningar.

Många gäldenärer vill därför genast betala sin skuld. Problemet är ofta att den skadeståndsskyldige eller domstolen inte vet hur man ska gå till väga.

Vanligt förekommande är också att den som tillerkänts skadestånd inte har fått domen eller att skadestånd saknar lagakraftbevis, att domen inte sänds till kronofogdemyndigheten, att domen sänds till fel kronofogdemyndighet och så vidare, vilket resulterar i betalningsanmärkning för gäldenären trots att god vilja finns till omgående betalning av skuld.

Sammantaget ser det ut som om parterna inte har fått den grundläggande information som de ska ha, vilket skapar brister och mycket merarbete för den skadelidande och för kronofogden.

Vilka åtgärder avser ministern att vidta så att domstolarna i riket får en bra information som klargör hur skadestånden praktiskt kan hanteras?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1124 besvarad av

den 8 mars

Svar på fråga 2005/06:1124 om bättre service för skadelidande i brottmål

Justitieminister Thomas Bodström

Inger Nordlander har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att domstolarna i riket får en bra information som klargör hur skadestånden praktiskt kan hanteras.

Enligt gällande regler ska en dom alltid skickas till parterna i målet. Om en dom innehåller förpliktelse för den tilltalade att betala skadestånd till en målsägande ska domen med ett lagakraftbevis dessutom skickas till kronofogdemyndigheten i den region där den tilltalade bor. Därigenom kan målsäganden få hjälp att driva in pengarna om betalning inte sker frivilligt. Domstolsverket och domstolarna tillhandahåller dessutom information om hur man frivilligt betalar skadestånd. I syfte att skydda målsäganden ska dock uppgifter om målsäganden inte i onödan röjas för den tilltalade. Av domen framgår därför inte alltid målsägandens namn och adressuppgifter. Detta kan, även om uppgifterna oftast är offentliga och finns i domstolens akt, i vissa fall medföra svårigheter för den som vill betala det utdömda skadeståndet.

Det är viktigt att en målsägande utan onödigt hinder kan få det skadestånd han eller hon tillerkänts i en dom. Likaså är det viktigt att den som ålagts att betala skadestånd med anledning av ett brott får vetskap om hur han eller hon ska gå till väga för att uppfylla sin skyldighet för att därigenom undvika att restföras för obetalda skulder.

Inom departementet övervägs om man kan förbättra rutinerna för betalning av skadestånd i syfte att tillgodose både den skadelidandes och den skadeståndsskyldiges intressen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.