Bättre tillsyn vid djurtransporter

Skriftlig fråga 2005/06:986 av Johansson, Jan Emanuel (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-10
Anmäld
2006-02-10
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-02-16
Svar anmält
2006-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 februari

Fråga 2005/06:986 av Jan Emanuel Johansson (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Bättre tillsyn vid djurtransporter

Djurskyddslagen säger: Vid transport av djur skall transportmedlet vara lämpligt för ändamålet och ge djuret skydd mot värme och köld samt mot stötar, skavningar och liknande. I den utsträckning det behövs skall djuren hållas åtskilda från varandra.

Sverige har, i jämförelse med många andra länder, ett förhållandevis starkt djurskydd. Detta inkluderar naturligtvis också djurtransporter @ där regeringen på EU-nivå arbetat för ett starkare och mera vittgående skydd. Samtidigt dör tusentals djur på våra egna vägar på väg till slakt. Detta cyniska, ständigt pågående djurplågeri är oacceptabelt! Orsaken är ofta syrebrist i alltför trånga och bristfälliga fordon, framförda av mindre nogräknade transportörer utan utbildning om djurs välbefinnande under transport. För att upprätthålla en trovärdig, stark och effektiv djurskyddslag är tillsynen och kontrollerna av största vikt.

Min fråga till statsrådet är:

Vad avser statsrådet att göra för att kontrollerna hos tillsynsmyndigheterna ska effektiviseras och göras mer frekventa?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:986 besvarad av

den 16 februari

Svar på fråga 2005/06:986 om bättre tillsyn vid djurtransporter

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Jan Emanuel Johansson har frågat mig vad jag avser att göra för att kontrollerna hos tillsynsmyndigheterna ska effektiviseras och göras mer frekventa.

Antalet djur som dör i samband med transport eller förvaring på slakteri är ca 1 500 per år, fjäderfä ej inräknade. Det är ovanligt att djur dör på grund av syrebrist men en riskfaktor avseende ventilationen är att det blir för varmt i fordonet så att djur dör av överhettning. Oavsett orsaker anser jag att det är självklart att arbeta för att dödligheten i samband med djurtransporter blir så låg som möjligt.

Transportörer som i kommersiellt syfte transporterar djur ska vara registrerade och de fordon som används måste vara godkända av en djurskyddsinspektör. Transportfackens arbets- och yrkesmiljönämnd (TYA) utbildar djurtransportörer i bland annat djurskydd och djuromsorg. Enligt uppgift från TYA är den absoluta majoriteten av slaktdjurstransportörerna utbildade. De största slakterierna kräver att chaufförerna har genomgått utbildning. Enligt den nya EG-förordningen om skydd av djur under transport är det från och med den 5 januari 2008 krav på att den som transporterar djur ska ha genomgått en godkänd utbildning.

För att skapa förutsättningar för bland annat en likvärdig djurskyddstillsyn i hela landet lämnade regeringen i januari 2005 en proposition om bland annat förbättrad djurskyddstillsyn till riksdagen. Lagändringen trädde i kraft den 1 juli 2005. De nya bestämmelserna innebär bland annat att kommunerna, som har ansvaret för djurskyddstillsynen, får rätt att samverka kring tillsynen vilket är särskilt betydelsefullt när det gäller att kontrollera djurtransporter som ofta rör sig över kommungränserna. En annan viktig förändring är att om en kommun grovt eller långvarigt åsidosätter sina skyldigheter rörande djurskyddet kan länsstyrelsen utfärda ett föreläggande för kommunen att rätta till bristerna och som en yttersta åtgärd även ta över visst tillsynsansvar. Utöver de genomförda lagändringarna förbereder Djurskyddsmyndigheten för närvarande bindande föreskrifter för hur den lokala tillsynen ska bedrivas.

Djurskyddsmyndigheten beslutade under 2004 om ändringar i Djurskyddsmyndighetens allmänna råd (2004:9) om tillsyn m.m. (L4). Dessa allmänna råd riktar sig till tillsynsmyndigheterna. Ändringen innebar att tydligare mål infördes för hur frekvent tillsynen av djurtransporter bör genomföras inom varje kommun. Dessutom infördes rekommendationer om hur inspektionerna av transporter bör genomföras.

De genomförda och kommande förändringarna innebär en viktig förstärkning vad gäller den lokala djurskyddstillsynen och därmed också tillsynen över djurtransporter.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.