Bättre villkor för reservofficerare

Skriftlig fråga 2022/23:485 av Hanna Gunnarsson (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2023-03-23
Överlämnad
2023-03-24
Anmäld
2023-03-28
Svarsdatum
2023-04-05
Sista svarsdatum
2023-04-05
Besvarad
2023-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Försvarsminister Pål Jonson (M)

 

En betydande andel av Försvarsmaktens personal är reservofficerare, det vill säga att de har sin huvudsakliga anställning hos civila arbetsgivare. För en fungerande personalförsörjning är systemet med reservofficerare av stor vikt.

I och med utbyggnaden av det militära försvaret är tillväxtbehovet av nya reservofficerare stort. Försvarsmakten har angett ett behov om 5 000 reservofficerare 2035. Det är en dubblering av nuvarande nivåer. Sveriges medlemskap i Nato ökar de potentiella behoven ytterligare. År 2020 bedömde Försvarsmakten dessutom att knappt hälften av samtliga reservofficerare var att räkna med, i den mening att de hade tjänstgjort eller övat tillräckligt nära i tid. Antalet reservofficerare som utbildas behöver öka betydligt.

I dag finns också en rad hinder som gör det onödigt svårt att verka som reservofficer. Civila arbetsgivare har inte längre en självklar relation till Försvarsmakten, vilket gör att man inte heller ser tjänstledighet för övning som självklart. För den som är student kan studieledighet för att tjänstgöra som reservofficer leda till att man förlorar sin studentbostad. Också inkomstbortfallet det kan innebära att tjänstgöra hos Försvarsmakten i stället för hos sin civila arbetsgivare kan påverka viljan att tjänstgöra negativt.

Försvarsministern har själv visat engagemang för frågan. Under förra mandatperioden riktade riksdagen ett tillkännagivande mot regeringen i syfte att underlätta tjänstledighet för reservofficerare. Upprinnelsen var en motion från just Pål Jonson m.fl. Försvarsministern har i sin nuvarande roll hänvisat till det pågående arbetet i Regeringskansliet om Försvarsmaktens personalförsörjning. Jag delar uppfattningen om att det är helt nödvändigt att ta ett större grepp om Försvarsmaktens personalförsörjning. Med det sagt är det viktigt att frågan om reservofficerare inte blir en bisak.

Jag vill därför fråga försvarsminister Pål Jonson:

 

Avser försvarsministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkerställa att behovet av antalet reservofficerare möts?

Svar på skriftlig fråga 2022/23:485 besvarad av Försvarsminister Pål Jonson (M)

Fö2023/00710 Försvarsdepartementet Försvarsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2022/23:485 av Hanna Gunnarsson (V)
Bättre villkor för reservofficerare

Hanna Gunnarsson har frågat mig om jag och regeringen avser att vidta några åtgärder för att säkerställa att behovet av antalet reservofficerare möts.

Inom staten är den arbetsgivarpolitiska delegeringen en central princip. Det innebär att ansvar och befogenheter för arbetsgivarfrågor har delegerats till de statliga myndigheterna för att främja en effektiv statsförvaltning.

Reservofficerare utgör en viktig del i personalförsörjningen av krigs- och grundorganisationen som är av strategisk betydelse för att kunna organisera fullt bemannade och övade krigsförband. Eventuella hinder för tjänstgöring, oavsett personalkategori, är av vikt för mig och regeringen att följa nära och vid behov åtgärda i dialog med myndigheten.

Personalbehovet styrs av krigs- och grundorganisationens utformning. Enligt Försvarsmaktens senaste årsredovisning återstår arbete för att inventera och tydliggöra det långsiktiga behovet och den systematiska rekryteringen, utbildningen och utvecklingen av tidvis tjänstgörande personal. Regeringen följer frågan.

För närvarande pågår ett arbete i Regeringskansliet med att se över frågan om tillgänglighet på personal i Försvarsmakten, som inkluderar reservofficerares förutsättningar för tjänstgöring.

Stockholm den 5 april 2023

Pål Jonson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.