Bedrägeribrott mot äldre

Skriftlig fråga 2019/20:893 av Staffan Eklöf (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-02-05
Överlämnad
2020-02-06
Anmäld
2020-02-07
Svarsdatum
2020-02-12
Sista svarsdatum
2020-02-12
Besvarad
2020-02-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Nya brottskoder hos polisen visar att äldre i mycket hög utsträckning drabbas av bedrägeribrott, enligt uppgifter i tidningen Kommunalarbetaren.

Brott mot äldre och funktionsnedsatta är tarvliga och hänsynslösa. Brottslingarna utnyttjar de äldres och de funktionsnedsattas underläge. Stora delar av deras livsbesparingar kan försvinna, vilket kan vara traumatiskt, och med brottet följer inte sällan en skamkänsla hos den drabbade. Brottslingarna förstör mycket mer än värdet av det de stjäl.

Nationellt bedrägericenter hos polisen prioriterar dessa brott, vilket är bra. Men mer måste göras. Uppenbart är att polisen måste ha tillräckliga resurser och tillräckliga befogenheter för att kunna rekrytera och behålla anställda och för att myndigheten ska fungera väl. Men de aktörer som tillhandahåller dagens och morgondagens tjänster bör också ha ett ansvar för att på ett fungerande sätt informera om riskerna med dessa tjänster. Mer måste även göras för dessa grupper när man planerar samhällsservice. När samhället effektiviseras genom digitalisering och automatisering får man inte glömma grupper av medborgare. När det gäller skattefinansierade tjänster måste det finnas andra möjligheter för dem som inte kan eller vill använda sig av digitala lösningar, eller åtminstone tillgängliga kontaktpersoner som hjälper till. Kontantsystemet i sin helhet måste också värnas.

I det nya ljuset av omfattningen av bedrägeribrott mot gamla och funktionsnedsatta vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vad tänker ministern och regeringen göra för att förebygga och förhindra bedrägeribrott mot gamla och funktionsnedsatta och för att lagföra fler bedragare?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:893 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)



Ju2020/00500/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:893 av Staffan Eklöf (SD)
Bedrägeribrott mot äldre

Staffan Eklöf har frågat mig vad regeringen tänker göra för att förebygga och förhindra bedrägeribrott mot gamla och funktionsnedsatta och för att lagföra fler bedragare.

Regeringen ser allvarligt på den utstuderade brottslighet i form av bedrägerier som riktas mot äldre och personer med funktionsnedsättning. Alla har rätt att känna sig trygga i vårt samhälle. För att komma till rätta med bedrägeribrottslighet som riktar in sig på dessa utsatta grupper behöver fler gärningsmän lagföras och ett aktivt brottsförebyggande arbete bedrivas. Det är också viktigt att konsekvenserna för brottsoffren av denna typ av brottslighet blir så lindriga som möjligt. I det brottsförebyggande arbetet behöver flera aktörer vara med och bidra.

Regeringen har antagit ett nationellt brottsförebyggande program, Tillsammans mot brott. Programmet innehåller bland annat målsättningarna att fler aktörer har kunskap om och bidrar till att förebygga brott och att fler aktörer involveras i samverkan kring brottsförebyggande frågor. Det är viktigt inte minst när det gäller denna typ av brottslighet.

Rättsväsendets förmåga att hantera bedrägeribrott, liksom andra typer av brott, stärks genom de generella satsningar som regeringen gör för att förstärka Polismyndigheten och övriga rättskedjan. Vi har nyligen presenterat ett samlat paket för att stärka tryggheten där vi har aviserat att det totalt kommer att tillföras sammanlagt 750 miljoner kronor redan under innevarande år.

Vi genomför just nu också en historisk satsning på Polismyndigheten. Regeringens mål är att det ska bli 10 000 fler polisanställda 2024. Antalet anställda har sedan starten av polistillväxten i januari 2016 ökat med nära 3 500. Under mandatperioden har antagningen till polisutbildningen mer än fördubblats och vi har nära 3 000 polisstudenter som kommer att komma ut i polisverksamheten de närmaste åren. Det är dessutom färre poliser som slutar sin anställning.

Kunskapen och medvetenheten hos äldre om hur man skyddar sig mot brott och manipulation behöver öka. Genom den så kallade Circa-gruppen bedriver Polismyndigheten ett riktat arbete mot seriebrott som drabbar äldre. Circa-gruppen arbetar också brottsförebyggande, bland annat genom informationsinsatser och föreläsningar för olika pensionärsföreningar. Äldre är även en prioriterad målgrupp för det brottsförebyggande arbete som Polismyndighetens nationella bedrägericentrum bedriver. I samverkan med pensionärsorganisationerna och Brottsofferjouren har Nationellt bedrägericentrum tagit fram mötespaketet Försök inte lura mig, som nu har uppdaterats med aktuella tillvägagångssätt.

Regeringen har även nyligen gett Polismyndigheten i uppdrag att vidta åtgärder rörande kompetensförsörjning och kompetensutveckling avseende bekämpning av it-relaterad brottslighet. Myndigheten ska redovisa genomförda kompetensutvecklingsinsatser till Regeringskansliet senast den 1 december 2022.

Kommunerna har enligt socialtjänstlagen det yttersta ansvaret för att personer som utsätts för brott samt deras närstående får stöd och hjälp. Som ett komplement till detta finns civilsamhällets brottsofferstödjande organisationer. När det gäller brottsofferjourrörelsen har regeringen, bland annat genom en höjning av avgiften till brottsofferfonden, sett till att brottsofferjourerna fått betydligt mer resurser över tid.

Stockholm den 12 februari 2020

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.