Till innehåll på sidan

Behandling av psykisk ohälsa i närsjukvården

Skriftlig fråga 2006/07:666 av Wikström, Cecilia i Uppsala (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-02-16
Anmäld
2007-02-16
Besvarad
2007-02-21
Svar anmält
2007-02-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 februari

Fråga

2006/07:666 Behandling av psykisk ohälsa i närsjukvården

av Cecilia Wikström i Uppsala (fp)

till socialminister Göran Hägglund (kd)

Enligt Socialstyrelsens nya lägesrapport för den svenska hälso- och sjukvården är tillgången till samtalsbehandling vid psykisk ohälsa otillräcklig över hela landet, vilket begränsar möjligheterna till kunskapsbaserad vård.

Den första kontakten med sjukvården för människor med psykisk ohälsa är ofta närsjukvården. Närsjukvården måste rustas för att med effektiva behandlingar ta hand om de som lider av psykisk ohälsa. Dessvärre har psykiatrin varit underfinansierad under den förra regeringen.

Jag välkomnar regeringens satsning på 500 miljoner som är avsatt i budgeten för 2007. Det är viktigt att den satsningen används för att stärka kompetensen kring vetenskapligt bevisat effektiva terapibehandlingar vid psykisk ohälsa inom närsjukvården.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att regeringens psykiatrisatsning ska stärka kompetensen kring effektiva behandlingar och terapier för patienter som lider av psykisk ohälsa?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:666 besvarad av Socialminister Göran Hägglund

den 21 februari

Svar på fråga

2006/07:666 Behandling av psykisk ohälsa i närsjukvården

Socialminister Göran Hägglund

Cecilia Wikström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att regeringens psykiatrisatsning ska stärka kompetensen kring effektiva behandlingar och terapier för patienter som lider av psykisk ohälsa.

Det behövs förstärkningar av kompetensen inom primärvården när det gäller effektiva terapibehandlingar vid psykisk ohälsa. Bristerna när det gäller tillgång till denna typ av behandling har påtalats av Socialstyrelsen både i den nyutkomna lägesrapporten om hälso- och sjukvården och i en studie från 2006 om användningen av antidepressiva läkemedel inom primärvården.

Kunskaper om dessa metoder finns redan. Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) har under 2004 och 2005 tagit fram systematiska litteraturöversikter för behandling av depression och ångestsjukdomar. Litteraturöversikterna bekräftar att det finns flera psykoterapier med väl dokumenterad effekt.

SBU:s arbete ligger nu till grund för Socialstyrelsens kommande nationella riktlinjer för behandling av depression och ångestsjukdomar, som beräknas vara färdigställda under nästa år. Riktlinjerna, som främst riktar sig till primärvården, kommer att ge stöd till sjukvårdshuvudmännens resursfördelning och utgöra underlag till lokala vårdprogram.

Därutöver genomför regeringen en större satsning på psykiatrin under de kommande åren. Totalt 1,25 miljarder kronor har avsatts för åren 2007–2009. Avsikten är bland annat att stimulera förbättringar av kompetensen samt att satsa på en ökad kvalitet i och tillgänglighet till vården. En viktig del av denna satsning är att stärka primärvården med en ökad tillgång till bland andra psykologer och kuratorer med adekvat kompetens. Det finns även behov av förbättringar av den psykiatriska vårdens arbete med kvalitet. Kvalitetsindikatorer och kvalitetsregister behöver användas i större utsträckning och det behövs bättre uppföljningar av vårdens kvalitet.

Detta är prioriterade frågor för mig och jag avser att inom den närmaste tiden återkomma med beslut om fördelningen av dessa medel.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.