Behörighet till högre studier

Skriftlig fråga 2005/06:513 av Ringman, Agneta (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-11-30
Anmäld
2005-11-30
Besvarad
2005-12-07
Svar anmält
2005-12-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 30 november

Fråga 2005/06:513 av Agneta Ringman (s) till statsrådet Lena Hallengren (s)

Behörighet till högre studier

Bidragssystemet för folkhögskolorna ska förändras. Det så kallade s-anslaget som erhålls för studerande över 20 år, utan eller med ofullständiga gymnasiebetyg, kommer att försvinna. Trots detta ska 15 % av folkhögskolornas kursutbud även i fortsättningen vara sådant att det ska kunna ge behörighet till högskolor och universitet.

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att studier vid folkhögskolor även fortsättningsvis ska ge behörighet till högre studier?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:513 besvarad av

den 7 december

Svar på fråga 2005/06:513 om behörighet till högre studier

Statsrådet Lena Hallengren

Agneta Ringman har frågat mig vad jag avser att göra för att studier vid folkhögskolor även fortsättningsvis ska ge behörighet till högre studier.

I sin fråga pekar Agneta Ringman på att bidraget till den särskilda utbildningsinsatsen (s-anslaget) inom folkhögskolan, motsvarande Kunskapslyftet inom komvux, från 2006 läggs samman med det allmänna statsbidraget. De regleringar som fastställde att s-anslaget skulle användas till behörighetsgivande utbildning försvinner således. Statens samlade bidrag till folkbildningen förändras dock inte på grund av detta.

Ansvarsfördelningen mellan staten och folkbildningen är sedan 1991 sådan att staten anger vissa syften med statsbidraget till folkbildningen medan Folkbildningsrådet svarar för fördelningen av statsbidraget mellan folkhögskolorna och studieförbunden. Utformningen av bidragssystemet för folkhögskolorna är i enlighet med denna ansvarsfördelning en fråga för Folkbildningsrådet.

Möjligheten att från folkhögskolan gå vidare till högre studier är dock väsentlig. Den särskilda urvalsgruppen för sökande till högskolan med studieomdöme från folkhögskolan finns kvar.

Jag räknar med att i en folkbildningsproposition våren 2006 kunna redovisa regeringens politik för folkbildningen. Jag har redan i flera sammanhang aviserat min avsikt att se över de syften staten anger för sitt bidrag till folkbildningen.

Dessa syften bör naturligtvis få genomslag när Folkbildningsrådet beslutar om fördelningen av statsbidragen till folkhögskolorna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.