behov av en gemensam europeisk sexköpslag

Skriftlig fråga 2003/04:727 av Hassan, Maria (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-02-11
Anmäld
2004-02-12
Besvarad
2004-02-18
Svar anmält
2004-02-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 11 februari

Fråga 2003/04:727

av Maria Hassan (s) till justitieminister Thomas Bodström om behov av en gemensam europeisk sexköpslag

Sexköpslagen trädde i kraft år 1999. Sedan dess har det blivit något svårare för hallickar att verka i Sverige. I och med Internet har hallickarnas beteende kommit att förändras. De förmedlar numera kontakter med hjälp av hemsidor. På så sätt når de en betydligt större krets av män. Genom denna utveckling fungerar numera Sverige inte längre bara som en destination för handel med kvinnor, utan även som ett transitland. Kvinnorna hyrs ut till hallickar i grannländerna som exempelvis Norge. I vårt grannland har man inte samma lagstiftning. Konsekvenserna av en differentierad lagstiftning blir bland annat att hallickarna i Sverige får provision på intäkterna.

Allt tyder på att den lukrativa och vidriga verksamheten inte kan bekämpas effektivt utan gemensam lagstiftning i Europa.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Thomas Bodström om han kommer att verka för att den europeiska unionen inför en gemensam sexköpslag.

Svar på skriftlig fråga 2003/04:727 besvarad av

den 18 februari

Svar på fråga 2003/04:727 om behov av en gemensam europeisk sexköpslag

Justitieminister Thomas Bodström

Maria Hassan har frågat mig om jag kommer att verka för att den europeiska unionen inför en gemensam sexköpslag.

Jag delar till fullo Maria Hassans uppfattning att det vore önskvärt att fler länder tar efter vår sexköpslag. Jag är också av den uppfattningen att det skulle göra kampen mot den internationella människohandeln lättare att bedriva. Inom EU har ett stort antal åtgärder vidtagits i kampen mot människohandel. Exempelvis har medlemsländerna kunnat enas om ett rambeslut med åtgärder mot människohandel, vilket bland annat underlättar arbetet för polis och åklagare att utreda och beivra dessa avskyvärda brott.

Tyvärr är det dock så att alla länder inte delar vår syn på prostitution och vikten av att kriminalisera sexköparen. Inom EU finns för närvarande inte några planer på bindande rättsakter om straffrättslig tillnärmning i prostitutionsfrågan. Antagande av sådana rättsakter kräver att alla EU:s medlemsstater är överens. Det saknas beklagligt nog en sådan samsyn som vore nödvändig för att en enhällig överenskommelse skulle kunna träffas.

I stället handlar det om att i det internationella arbetet fortsätta att informera, diskutera och debattera frågan och försöka påverka attityder och väcka opinion. Både jag och flera av mina kolleger i regeringen tar varje lämpligt tillfälle i akt för att berätta om vår syn på prostitution och om sexköpslagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.