Behov av förenklat strandskydd

Skriftlig fråga 2016/17:387 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-11-22
Överlämnad
2016-11-29
Anmäld
2016-11-30
Sista svarsdatum
2016-12-07
Svarsdatum
2016-12-14
Besvarad
2016-12-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I dag uppfattar alltför många, till exempel kommuner, byggare och privatpersoner, att länsstyrelser inte agerar efter riksdagens beslut om strandskyddet som skulle förenkla och förbättra möjligheterna till utveckling i vattennära områden. Alliansregeringen såg till att lägga konkreta förslag för att underlätta utveckling i hela Sverige, särskilt i många landsbygder, bland annat genom ett mer ändamålsenligt strandskydd, proposition 2008/09:119, som riksdagen fattade beslut om.

Den innehåller tydliga beslut om att utveckla ett ändamålsenligt strandskydd som ser behovet av utveckling i hela Sverige, särskilt på landsbygden, i kust- och sjönära områden.

Kommuner gavs ansvaret lokalt att med översiktsplan redovisa områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen, inom vilka vissa lättnader i strandskyddet ska ges. Redovisningen ska vara vägledande vid prövningar av upphävande- och dispensfrågor. Flera förtydliganden i miljöbalken i syfte att uppnå en mer enhetlig rättstillämpning ingick i beslutet.

Beslutet syftade till att öka det lokala och regionala inflytandet över strandskyddet. Kommunerna fick huvudansvaret för att pröva frågor om upphävande av och dispens från strandskyddet. Samtidigt stärktes länsstyrelsens roll i att bevaka strandskyddets intressen vid kommunal planläggning och överpröva kommunala beslut om upphävande och dispenser.

Förväntningarna var tydliga på att ett flexiblare strandskydd skulle leda till att underlätta byggande både i tätorter och, inte minst, på landsbygden vid kust- och sjönära områden i hela Sverige.

Tyvärr har nu många kommuner och enskilda upplevt att det snarare blivit tvärtom i form av krångligare byråkrati och att länsstyrelsen många gånger överprövar beslut om dispenser negativt.

I Västra Götaland är problemen särskilt stora eftersom det där finns många vattennära områden både vid västkusten och vid Vänern, Vättern och andra sjöar. Dessutom har länsstyrelsen fattat beslut om ett generellt utvidgat strandskydd med upp till 300 meter vid sjöar och kustområden. Detta kommer att få omfattande konsekvenser för möjligheterna att bygga nya bostäder.

Detta går helt emot regeringens ambitioner om att underlätta och stärka bostadsbyggande.

Detta duger inte. Med dagens och morgondagens växande behov av till exempel nya bostäder i Västra Götaland och Skaraborg är det nödvändigt att regeringen omgående ger länsstyrelser tydliga besked om, redan i kommande regleringsbrev i december, att ändra hittillsvarande inställning och följa regerings- och riksdagsbeslut. Riksdagsbeslutet var tydligt. Fler tillåtande regler och större möjligheter att bygga vattennära ska givetvis inte kunna stoppas av lagtolkningar lokalt på länsstyrelsen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Ardalan Shekarabi:

 

Föranleder det som anförts någon generell åtgärd från ansvarigt statsråds sida gentemot t.ex. länsstyrelser, t.ex. i form av generella riktlinjer om hanteringen av strandskyddsärenden redan i höstens regleringsbrev, som beslutas om några veckor?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:387 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2016/02806/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:387 av Cecilia Widegren (M) Behov av förenklat strandskydd

Cecilia Widegren har frågat civilministern om det hon anför i sin skriftliga fråga föranleder någon generell åtgärd från ansvarigt statsråds sida gentemot t.ex. länsstyrelser – t.ex. i form av generella riktlinjer om hanteringen av strandskyddsärenden redan i höstens regleringsbrev. I sin skriftliga fråga anför Cecilia Widegren bl.a. att det med tanke på behovet av till exempel nya bostäder är nödvändigt att regeringen ger länsstyrelserna tydliga besked om att ändra hittillsvarande inställning och följa regerings- och riksdagsbeslut.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 23 november – alltså för exakt tre veckor sedan – besvarade jag en skriftlig fråga av Cecilia Widegren (fråga 2016/17:321) som var så gott som likadan som den hon nu ställer till min kollega civilministern.

Min och regeringens inställning har inte ändrats på dessa tre veckor. Jag hänvisar därför till det svaret.

Stockholm den 14 december 2016

Karolina Skog

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.