Behovet av nya äldreboenden

Skriftlig fråga 2021/22:310 av Barbro Westerholm (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-10-28
Överlämnad
2021-10-29
Anmäld
2021-11-04
Svarsdatum
2021-11-10
Sista svarsdatum
2021-11-10
Besvarad
2021-11-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Olika kartläggningar av behovet av äldreboenden (särskilda boenden) visar tydligt att vi i dag har en brist. Med nuvarande byggnadstakt kommer bristen att förvärras eftersom vi framför oss har en ordentlig ökning av andelen personer över 80 år i vårt samhälle. Det finns beräkningar som uppger att från och med januari 2022 måste det skapas två nya äldreboenden i veckan fram till december 2026 för att möta behovet av platser. Tas det dessutom hänsyn till att en del av de äldreboenden vi har i dag behöver avvecklas på grund av kvalitetsbrister behövs det tre nya äldreboenden i veckan. Ska vi klara den kommande ökade efterfrågan av äldreboendeplatser måste såväl kommuner som privata utförare stödjas och stimuleras till nyproduktion av äldreboenden. Dessutom behövs fler trygghetsboenden, som genom den stimulans i boendet de kan erbjuda kan minska behovet av äldreboenden.

Min fråga till socialminister Lena Hallengren är mot bakgrund av ovanstående:

 

Vad avser ministern och regeringen att göra för att stödja och stimulera såväl kommuner som privata utförare till nyproduktion av äldreboenden och trygghetsboenden?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:310 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)

S2021/07169 Socialdepartementet Socialministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:310 av Barbro Westerholm (L)
Behovet av nya äldreboenden

Barbro Westerholm har frågat mig vad jag avser att göra för att stödja och stimulera såväl kommuner som privata utförare till nyproduktion av äldreboenden och trygghetsboenden.

Bostaden är grunden för trygghet och välbefinnande. När man som äldre blir sjuk, mindre rörlig och kanske ensam vet vi att den bostad man bott i under en längre tid kan kännas otrygg och sämre anpassad. Som huvudmän för äldreomsorgen är det kommunernas ansvar att se till att äldreomsorgen kan svara upp mot detta. Det kan ske genom hemtjänst, dagverksamhet och olika former av träffpunkter. Det kan också bli nödvändigt att man får hjälp med att ordna en helt ny bostad, t.ex. i form av ett biståndsbedömt trygghetsboende eller, om man har mer omfattande behov, ett boende för heldygnsomsorg.

Statens roll vad gäller ny- och ombyggnation av kommunernas bostäder och boenden är främst ekonomisk. År 2016 trädde nuvarande investeringsstöd för äldrebostäder i kraft och fram till och med den 1 november 2021 har 3,1 miljarder kronor beviljats. För 2021 är investeringsstödet utökat och uppgår sammanlagt till 1,5 miljarder kronor.


Samtidigt är det viktigt att inte bara fokusera på själva byggkostnaderna. Som Riksrevisionen konstaterat är det framför allt prognosticerade driftskostnader som avgör i vilken takt som kommunerna bygger. Regeringen stödjer kommunerna med stora såväl generella som till äldreomsorgen riktade medel, bl.a. för att de ska ha goda ekonomiska förutsättningar för att tillhandahålla en äldreomsorg av god kvalitet och att bygga ut äldreomsorgen när behoven ökar.

Stockholm den 10 november 2021

Lena Hallengren

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.