Bekämpningsmedel och död hos pollinerare

Skriftlig fråga 2012/13:161 av Holm, Jens (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-29
Anmäld
2012-11-29
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2012-12-11
Besvarad
2012-12-11

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga

2012/13:161 Bekämpningsmedel och död hos pollinerare

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Tidskriften Science publicerade i våras två nya studier som påvisade ett starkt samband mellan en viss typ av bekämpningsmedel och överlevnaden hos bin och humlor. Gruppen bekämpningsmedel som studerades heter neonikotinoider och är en tämligen ny grupp insektsmedel som utvecklats från nikotin. Sverige förbjöd tidigare klotianidin och tiametoxam, som hör till denna grupp, samt fibronil, som har ett liknande verkningssätt, med anledning av risken för bin och andra pollinerare. I november 2011 godkändes dock åter tiametoxam för betning av sockerbetsfrön i Sverige efter en ansökan om ett så kallat ömsesidigt erkännande av ett godkännande meddelat i Finland. Förbudet mot att använda klotianidin har lett till att en stor del av det svenska oljeväxtutsädet exporteras till Tyskland för betning med klotianidin för att sedan åter införas i Sverige för sådd. Det bör här tydliggöras att betning betyder att utsädet dränks in med bekämpningsmedel, vilket innebär att giftet sedan finns i plantan och påverkar dem som äter av växten och dess nektar och pollen. Gemensamma åtgärder inom EU dröjer samtidigt som våra pollinerare som bin och humlor får allt svårare att överleva runt om i världen. Detta är mycket bekymmersamt. Det amerikanska jordbruksverket har beräknat att var tredje tugga vi äter direkt eller indirekt är beroende av att bin pollinerar våra grödor. Införsel och användande av betning med neonikotinoider borde rimligen stoppas. Frankrike har sedan juli 2012 ett nationellt förbud mot införsel och användning av rapsutsäde som behandlats med tiametoxam. Jag menar att det nu också är brådskande att Sverige agerar för den biologiska mångfald som är en grunden för vår välfärd.

Avser miljöministern att verka för att införa ett förbud i Sverige och inom EU mot införsel och användning av betning med neonikotinoider?

Svar på skriftlig fråga 2012/13:161 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 11 december

Svar på fråga

2012/13:161 Bekämpningsmedel och död hos pollinerare

Miljöminister Lena Ek

Jens Holm har frågat mig om jag avser att verka för att införa förbud i Sverige och inom EU för införsel och användning av betning med neonikotinoider.

Jag är i likhet med Jens Holm bekymrad över användningen av neonikotinoider för betning av utsäde. Sverige tillhör de länder i Europa som har de mest långtgående begränsningarna för neonikotinoider. Sverige har sedan tidigare inte godkänt växtskyddsmedel innehållande klotianidin och tiametoxam, som tillhör denna grupp, mot bakgrund av risken för bin och andra pollinerare samt fipronil som har samma verkningsmekanism som dessa ämnen.

I november 2011 godkändes åter tiametoxam, som utgörs av en neonikotinoid, för betning av sockerbetsfrön i Sverige efter en ansökan om ett så kallat ömsesidigt erkännande utifrån ett godkännande meddelat i Finland. I Sverige finns även godkända produkter som innehåller ämnena acetamiprid och tiakloprid som används för besprutning i oljeväxter och frukt. Dessa två ämnen har dock flera tiopotenser lägre akut giftighet för bin än de övriga i gruppen.

I två studier publicerade i tidningen Science den 30 mars 2012 har det presenterats resultat som visar att ämnena tiametoxam och imidakloprid har så kallade subletala effekter på bin och humlor. Dessa visade på mycket kraftig reduktion av antal drottningar (humlor) och sämre överlevnad på grund av försämrad förmåga att orientera sig i fält och hitta tillbaks till kupan (honungsbin). Kommissionen (DG Sanco) har därefter gett den ansvariga europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa) i uppdrag att utifrån tillgänglig information bedöma riskerna för bin av den användning av neonikotinoider och fipronil som i dag sker inom Europa. Efsa ska bli klar med sin bedömning i december i år.

Det är nu flera länder som, i likhet med Sverige, har beslutat att inte tillåta växtskyddsmedel innehållande vissa neonikotinoider. Ett av dessa är Frankrike. De har mot bakgrund av de nya vetenskapliga rapporterna och av försiktighetsskäl beslutat återkalla tiametoxam för betning av rapsutsäde. Samtidigt har de infört ett ensidigt förbud för all införsel i landet av rapsutsäde betat med samma ämne.

I Sverige är det Kemikalieinspektionen som beslutar, i enlighet med det EU-gemensamma regelverket, om växtskyddsmedel ska få godkännas för användning. Resultaten av de nya studierna bekräftar de farhågor Sverige sedan tidigare har haft när det gäller riskerna med användningen av dessa medel. Det som försvårar en restriktiv hållning är att betat utsäde inte regleras på samma sätt som växtskyddsmedel inom EU. Betat utsäde kan fritt föras in till EU-medlemsstater även om en medlemsstat förbjudit användning av ett visst växtskyddsmedel för betning. I Sverige har exempelvis beslut om att inte godkänna användning av växtskyddsmedel som innehåller klotianidin lett fram till att en mycket stor del av det svenska oljeväxtutsädet i dag exporteras till Tyskland för betning med klotianidin för att sedan åter införas i Sverige för sådd. Sverige har för kommissionen pekat på vikten av att vidta gemensamma åtgärder inom EU inte minst mot bakgrund av handeln mellan länder med behandlat utsäde.

Kommissionen väntar nu in Efsas utvärdering som ska presenteras i slutet av december. De kommer då att se över behovet av gemensamma åtgärder inom EU, såsom eventuella förbud eller begränsningar, för de ämnen som i dag är godkända inom EU. För svensk del kan detta leda till att villkoren för de produkter som nu är godkända i landet behöver ändras. Jag kommer att noggrant följa denna angelägna fråga. Vid kommande miljörådsmöte i december kommer jag att bilateralt ta upp frågan med miljökommissionär Janez Potocnik.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.