Bemötandefrågor i sjukförsäkringen

Skriftlig fråga 2010/11:485 av Andersson, Anders (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-05-06
Anmäld
2011-05-06
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Svar anmält
2011-05-18
Besvarad
2011-05-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 6 maj

Fråga

2010/11:485 Bemötandefrågor i sjukförsäkringen

av Anders Andersson (KD)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Sjukförsäkringen fungerar i huvudsak bra, men vi måste rätta till de brister som gör att alla inte får den ekonomiska trygghet som försäkringen ska ge. Vi ska ha en sjukförsäkring som går att lita på, och det arbetar vi Kristdemokrater för.

Diskussionen om sjukförsäkringen förs på många olika håll i samhället. Jag har fått del av alltför många skildringar där sjukskrivna och personer med sjukersättning berättar om ett nedvärderande och okänsligt bemötande vid kontakter med Försäkringskassan.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) har granskat de nya sjukförsäkringsreglernas genomslag i Försäkringskassans tillämpning och om de tillämpas rättssäkert, likformigt och effektivt. ISF bekräftar i sin rapport att motiveringar av bedömningar och ställningstaganden ofta är svåra att förstå, vilket är till nackdel för den försäkrade.

Att få en tydlig förklaring till Försäkringskassans bedömning och ett vänligt bemötande är enligt min mening en viktig förutsättning för den försäkrades hela situation.

Min fråga utifrån ovanstående blir därför:

På vilket sätt avser statsrådet att följa utvecklingen vad gäller bemötandefrågor inom sjukförsäkringen?

Svar på skriftlig fråga 2010/11:485 besvarad av Statsrådet Ulf Kristersson

den 18 maj

Svar på fråga

2010/11:485 Bemötandefrågor i sjukförsäkringen

Statsrådet Ulf Kristersson

Anders Andersson har frågat mig på vilket sätt jag avser att följa utvecklingen vad gäller bemötandefrågor inom sjukförsäkringen.

Jag vill inledningsvis framhålla att jag helt och hållet delar Anders Anderssons uppfattning att det är viktigt att man som försäkrad får en tydlig och begriplig motivering till de beslut som Försäkringskassan fattar i det enskilda ärendet. Det ska klart framgå vilka bedömningar som myndigheten har gjort vilka ligger till grund för beslutet. Därtill gäller givetvis att försäkrade ska få ett vänligt och professionellt bemötande i sina kontakter med Försäkringskassan.

Vad gäller bemötande vill jag, trots den negativa kritik från försäkrade som Anders Andersson refererar till, påpeka att Försäkringskassans kunder överlag ger myndigheten höga betyg vad gäller bemötande enligt myndighetens egna mätningar.

Det finns flera sätt att följa utvecklingen vad gäller bemötande. Inte minst är Försäkringskassans årliga kundundersökning där myndighetens kunder får betygssätta påståenden om bemötande från myndighetens sida en viktig uppföljning för regeringen att ta del av.

Regeringen har angett att Försäkringskassan ska ha medborgarnas fulla förtroende och att myndighetens verksamhet ska präglas av en god service och en hög kvalitet i tillämpningen av socialförsäkringen samt att rätt person får rätt ersättning i tid. Försäkringskassan har en oerhört viktig uppgift i att återfå de försäkrades och medborgarnas förtroende för myndigheten. I detta arbete ingår i allra högsta grad frågan om bemötande enligt min mening.

Försäkringskassan har för de kommande åren beslutat om en strategisk inriktning för myndighetens utvecklingsarbete. Inom ramen för detta arbete ingår att bland annat uppnå allmänhetens förväntningar när det gäller bemötande och service. Inom sjukförsäkringen handlar det om att bidra till en välskött försäkring där de försäkrade känner förståelse, tilltro och acceptans för försäkringen och dess administration samt att bidra till ett lågt, stabilt och likformigt utfall. Strategin innehåller bland annat en differentierad handläggning, utvecklade serviceåtaganden, elektroniskt utbyte av information, utvecklad försäkringsmedicin, självbetjäning på nätet och utökad kommunikation kring hur försäkringen fungerar. Regeringen ser positivt på det långsiktiga arbete som pågår på myndigheten och följer det noga.

Ytterligare ett sätt att följa utvecklingen gällande bemötande är att genom uppdrag eller återrapporteringskrav få in redovisningar på området. Regeringen har så sent som i februari i år fått en redovisning från Försäkringskassan. Redovisningen avsåg ett svar på ett regeringsuppdrag Image, bemötande och service (S2011/2033/SF) i vilket Försäkringskassan bland annat skulle redogöra för hur myndigheten arbetar för att kundernas betyg beträffande Försäkringskassans bemötande förbättras ytterligare samt hur skillnader i kundernas nöjdhet ska minska mellan kundgrupperna.

Utöver de mätningar som görs och det arbete som pågår på Försäkringskassan följer och beaktar regeringen givetvis även vad andra externa parter, såsom Justitieombudsmannen, uttalar i fråga om Försäkringskassans bemötande. Jag följer således utvecklingen vad gäller bemötande genom olika kanaler.

Avslutningsvis vill jag påpeka att som statsråd med ansvar för socialförsäkringsområdet är jag naturligtvis angelägen om vad Försäkringskassans kunder har för synpunkter och vilket betyg de ger myndigheten. Frågor om kundernas nöjdhet är därför något som jag tar upp i dialog med myndigheten.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.