Bengalbränning

Skriftlig fråga 2017/18:1351 av Thomas Finnborg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-05-25
Överlämnad
2018-05-25
Anmäld
2018-05-28
Svarsdatum
2018-06-07
Sista svarsdatum
2018-06-07
Besvarad
2018-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Bengalbränning i samband med idrottsevenemang har blivit så omfattande att det i dag är ett hot för människors säkerhet. Många barnfamiljer undviker att gå på matcher då de känner ett stort obehag.

Olyckor som brännskador och okontrollerad rökutveckling är i dag ett reellt faktum och ett betydande hot för den som i dag exempelvis går på större fotbollsmatcher i Sverige. Illegal pyroteknik måste stävjas genom tydligare lagstiftning och ett tydligare ansvar för polisen och Svenska Fotbollförbundet att hantera problemet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att säkerheten ska kunna garanteras för publik och utövare vid större idrottsevenemang i Sverige givet problemen med bengalbränning?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1351 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)




Svar på fråga 2017/18:1351 av Thomas Finnborg (M)
Bengalbränning

Thomas Finnborg har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att säkerheten ska kunna garanteras för publik och utövare vid större idrottsevenemang i Sverige givet problemet med bengalbränning.

Ordningslagens bestämmelser är tydliga. Arrangören har ansvaret för att säkerställa ordning och säkerhet vid tillståndsgivna arrangemang vilket inkluderar att förhindra förekomsten av illegal pyroteknik. Regeringen kan samtidigt konstatera att Polismyndigheten avsätter avsevärda resurser för att upprätthålla ordningen och ingripa mot brottslighet i samband med stora idrottsevenemang.

Regeringen har också vidtagit flera åtgärder för att öka möjligheten att lagföra de individer som begår brott vid stora idrottsevenemang. Den 1 mars 2017 infördes en ny bestämmelse i ordningslagen som innebär ett förbud mot att täcka ansiktet för att försvåra identifikation på ett idrottsevenemang, vilket är vanligt förekommande vid exempelvis användandet av illegal pyroteknik. Den 1 april 2015 trädde en ny lag i kraft som gör det möjligt för Polismyndigheten att föra ett register med uppgifter om personer som har meddelats tillträdesförbud. Lagen gör det också möjligt för idrottsorganisationer att ta del av uppgifterna för att förebygga, förhindra eller upptäcka överträdelser av tillträdesförbud vid ett idrottsarrangemang som organisationen anordnar. Därutöver har Polismyndigheten och Åklagarmyndigheten utarbetat ett snabbförfarande för att under vissa förutsättningar kunna utdela tillträdesförbud i direkt anslutning till att en förseelse begåtts i syfte att öka effektiviteten av åtgärden.

Vid sidan av de lagstiftningsåtgärder som vidtagits i syfte att bättre kunna lagföra de som begår brott, är den enskilt viktigaste faktorn att berörda aktörer vidtar åtgärder för att minska förekomsten av ordningsstörningar och illegal pyroteknik överhuvudtaget. Den tidigare strategi som Polismyndigheten utarbetat tillsammans med aktörerna i samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet, som syftade till att förbättra ordningen och säkerheten vid större idrottsevenemang, har nu ersatts av en ny strategi mellan Polismyndigheten och Riksidrottsförbundet. Det är nu upp till parterna att säkerställa att ambitionen i strategin förverkligas och att konkreta åtgärder vidtas för att förebygga problematiken vid varje enskilt evenemang.

Stockholm den 7 juni 2018

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.