Beredningskravet

Skriftlig fråga 2021/22:1388 av Maria Malmer Stenergard (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-03-30
Överlämnad
2022-03-30
Anmäld
2022-03-31
Svarsdatum
2022-04-06
Sista svarsdatum
2022-04-06
Besvarad
2022-04-06

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen aviserade sent i höstas att ett garantitillägg ska införas. Bakgrunden till garantitilläggets tillkomst är väl känd: Det kom till för att köpa Vänsterpartiets stöd inför en då kommande statsministeromröstning.

Nyligen avslutades remisstiden för regeringens förslag om ett garantitillägg i bostadstillägget. Flera viktiga remissinstanser pekade på den korta remisstiden som stod till förfogande för att svara.

Inspektionen för socialförsäkringen (ISF) skriver bland annat:

Vi har inte på den korta remisstiden kunnat analysera orsakerna till att dessa effekter uppstår, men anser att en lösning för att undvika sådana konsekvenser bör utredas i den fortsatta beredningen.

Pensionsmyndigheten skriver i sitt remissvar:

Den korta remisstiden på två veckor medger inte att Pensionsmyndigheten kan presentera ett komplett alternativt förslag.

I sitt svar skriver Statens Pensionsverk (SPV):

Med hänsyn till den korta remisstiden lämnar Statens tjänstepensionsverk (SPV) endast översiktliga kommentarer på förslagen i promemorian.

Sammantaget kan konstateras att tre tunga remissinstanser med stor sakkunskap uttrycker att de inte kan fullgöra sitt uppdrag som remissinstans eftersom regeringen har bråttom att genomföra en reform som beräknas kosta drygt 9 miljarder kronor. Det är en stor brist i beredningen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardala Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att regeringsformens beredningskrav uppfylls?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1388 besvarad av Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)


Svar på frågor 2021/22:1387, 1388, 1389, 1390 och 1391 av Maria Malmer Stenergard (M)

Remissvar garantitillägget

Maria Malmer Stenergard har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa att det är möjligt att bedöma och göra konsekvensanalyser av förslaget om ett garantitillägg i bostadstillägget samt att regeringsformens beredningskrav uppfylls. Vidare frågar Maria Malmer Stenergard vilka åtgärder jag avser att vidta för att tolkning och tillämpning blir rättssäker, att respektavståndet i pension mellan dem som har arbetat och dem som inte har arbetat ökar och för att kopplingen mellan livsinkomst och pension stärks om garantitillägget införs.

Att ha ett väl utvecklat grundskydd är en förutsättning för att skydda ekonomiskt svaga äldre. Det kan konstateras att grundskyddet för pensionärer över lag utgör ett avsteg från vissa bärande principer i pensionssystemet, bl.a. livsinkomstprincipen. Höjningar av ersättningsnivåerna i grundskyddet kräver alltid överväganden av vilka konsekvenser höjningarna medför och hur förenliga sådana konsekvenser är med pensionssystemet. Denna målkonflikt mellan skydd mot utsatthet och drivkrafter till arbete är i praktiken svår att undvika och den förekommer även inom andra delar av socialförsäkringssystemet. Konsekvensanalysen bedöms visa effekterna av förslagen och att förslagen fyller sitt syfte.

Under de senaste åren har ett antal förändringar skett på pensionsområdet som medfört att inkomsten har höjts för pensionärer, men det finns behov av ytterligare ekonomiska förbättringar för de pensionärer som har låg allmän pension. Reformen bedöms få till följd att andelen äldre med låg ekonomisk standard minskar med tre procentenheter. Jämställdheten inom gruppen pensionärer kommer att öka då 74 procent av mottagarna av garantitillägget bedöms vara kvinnor. Det är mycket angeläget att snabbt stärka ekonomin för de pensionärer som har låga inkomster från det allmänna pensionssystemet, något som på sistone blivit än mer uppenbart mot bakgrund av ökade priser på el, drivmedel och livsmedel.

Det är regeringens linje att arbete ska löna sig och att den inkomstgrundande pensionen ska återspegla det. Under 2021 infördes ett inkomstpensionstillägg som förstärkte den inkomstgrundande pensionen och ökade respektavståndet mellan dem som arbetat ett helt arbetsliv och de som arbetat mindre eller inte alls. Regeringen har också länge haft inställningen att inbetalningarna till pensionssystemet behöver öka för att långsiktigt höja pensionerna. Det är en insats som ytterligare skulle stärka kopplingen mellan arbete och pension.

När det gäller frågan om beredningskravet i regeringsformen uppfylls konstateras följande. Vid beredningen av regeringsärenden ska behövliga upplysningar och yttranden inhämtas från berörda myndigheter. Upplysningar och yttranden ska också inhämtas i den omfattning som behövs från kommuner. Även sammanslutningar och enskilda ska i den omfattning som behövs ges möjlighet att yttra sig. Formerna för hur beredningskravet ska uppfyllas är inte närmare reglerat än så. Att beredningskravet bedöms vara uppfyllt är en förutsättning för att regeringen ska kunna fatta beslut om en proposition.

Garantitillägget är utformat på ett sådant sätt att det i så stor utsträckning som möjligt ska gå i linje med myndighetens handläggning av övriga förmåner. De föreslagna reglerna är tillräckligt tydligt formulerade för att undvika risken för tillämpningssvårigheter. Socialdepartementet för en tät och kontinuerlig dialog med Pensionsmyndigheten. Regeringen avser att återkomma i gängse ordning i frågan om resurstilldelning till Pensionsmyndigheten för att kunna genomföra reformen och administrera tillägget. Jag bedömer att Pensionsmyndigheten kommer att ha de förutsättningar som behövs för en rättssäker tillämpning och tolkning av regelverket.

Stockholm den 6 april 2022

Ardalan Shekarabi

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.