Beredskap för bränder i elbilar

Skriftlig fråga 2020/21:1944 av Jörgen Berglund (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-02-23
Överlämnad
2021-02-23
Anmäld
2021-02-24
Svarsdatum
2021-03-03
Sista svarsdatum
2021-03-03
Besvarad
2021-03-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Den amerikanska haverikommissionen NTSB har gjort en stor undersökning av räddningstjänster i USA. Resultatet visar att hälften av de undersökta räddningstjänsterna saknade god beredskap för bränder i el- och hybridbilar. Eftersom bränder i el- och hybridbilar skiljer sig en del från bränder i vanliga bilar med förbränningsmotor är det viktigt att det finns en beredskap och kunskap hos personalen för att förhindra olyckor och bekämpa dessa bränder.

I Sverige växer el- och hybridbilsflottan, och självklart drabbas vi också av bränder i dessa fordonstyper. Tyvärr kommer antalet bränder att växa i takt med att biltyperna blir vanligare. Räddningstjänst är ett kommunalt ansvarsområde, och med tanke på att det innebär att förutsättningarna ser olika ut i landet så blir det extra viktigt att det följs upp nationellt. Detta för att säkerställa att räddningsinsatser sker med bästa tillgängliga kunskap.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet för att säkerställa att kunskap och beredskap kring bränder i elbilar finns runt om i Sverige på våra många räddningstjänster?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:1944 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)


Svar på fråga 2020/21:1944 av Jörgen Berglund (M)
Beredskap för bränder i elbilar

Jörgen Berglund har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar för att säkerställa att kunskap och beredskap kring bränder i elbilar finns runt om i Sverige på våra många räddningstjänster.

Det är av stor betydelse att kommunernas räddningstjänster kan genomföra effektiva och säkra insatser vid olyckor med alla förekommande typer av fordon. Fordon som har hybrid- eller eldrift blir allt vanligare. De särskiljer sig genom att de har större batterikapacitet och att batterierna ofta är av typen litiumjon. Kunskap om riskerna med litiumjonbatterier är då av särskild vikt.

De undersökningar som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort visar att bränder i fordon med litiumjonbatterier inte är mer vanligt förekommande än bränder i fossilbränsledrivna fordon. När ett fordons litiumjonbatteri utsätts för brand blir dock riskerna efter en tids brandexponering annorlunda. Branden blir bland annat svårare att släcka och produktionen av farliga gaser högre än vid bränder i fossilbränsledrivna fordon.

MSB konstaterar att utvecklingen av fordonsbatterier går snabbt – inte minst när det gäller den kemiska sammansättningen i battericellerna, vilket i sig kan påverka brandspridningen och produktionen av farliga gaser. MSB följer kontinuerligt utvecklingen inom området. Myndigheten har goda och väl etablerade kontakter med fordonsindustrin och forskarvärlden. Dessutom har MSB ett väl etablerat internationellt samarbete på området. Myndigheten inhämtar kontinuerligt kunskap och erfarenheter för att återkommande kunna publicera faktabaserad kunskap om riskerna med litiumjonbatterier. Myndighetens vägledning, ”Räddningsinsats där litiumjonbatterier förekommer” från augusti 2020 är ett stöd till kommunernas räddningstjänster och ett led i det arbetet. Där behandlas riskerna med bränder i fordon med litiumjonbatterier och hur räddningspersonal bör agera vid sådana insatser. För närvarande pågår tre studier som MSB har initierat eller som myndigheten på annat sätt deltar i. Två av studierna granskar specifikt vilka gaser som produceras vid brand i litiumjonbatterier och vilka risker som räddningspersonal utsätts för vid exponering av dessa gaser. Den tredje studien syftar till att kartlägga rådande kunskapsläge för att klargöra vilka ytterligare forskningsbehov som finns för att möta framtidens risker vid brand i fordon. MSB:s vägledning uppdateras kontinuerligt.

Det vidtas således flera åtgärder för att öka och snabbt sprida kunskap om riskerna med litiumjonbatterier och samtidigt säkerställa hög kvalitet i den kunskap som sprids för att bland annat möjliggöra säkra och effektiva räddningsinsatser vid fordonsolyckor. Regeringen följer noga utvecklingen inom området.

Stockholm den 3 mars 2021

Mikael Damberg

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.