Beredskapen vid fartygshaverier

Skriftlig fråga 2005/06:930 av Persson, Sven Gunnar (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-02-02
Anmäld
2006-02-02
Besvarad
2006-02-08
Svar anmält
2006-02-08

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 2 februari

Fråga 2005/06:930 av Sven Gunnar Persson (kd) till statsrådet Ulrica Messing (s)

Beredskapen vid fartygshaverier

Den ökade fartygstrafiken och oljetransporterna på Östersjön orsakar regelbundet svåra miljöskador i form av oljeutsläpp. Tusentals fåglar dödas och skadas varje år vid sådana utsläpp. När olyckan är ett faktum är det ofta för sent att i större utsträckning lindra skadorna av den olja som läckt ut.

Det bästa vore om effekterna av ett fartygshaveri kunde begränsas i ett tidigt skede. Kristdemokraterna har därför i riksdagen påtalat behovet av att i förväg utse naturliga nödhamnar, platser längs den svenska kusten dit havererade fartyg ska kunna färdas eller bärgas för att förhindra att exempelvis en last av olja rinner ut i havet och sprider sig längs en större kuststräcka. EU har beslutat (direktiv 2002/59/EG) om inrättandet av ett system med sådana på förhand utpekade lämpliga nödhamnar. Emellertid har den svenska regeringen ännu inte på ett tillfredsställande sätt genomfört detta.

Vad avser statsrådet att göra för att genomföra EU:s direktiv 2002/59/EG?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:930 besvarad av

den 8 februari

Svar på fråga 2005/06:930 om beredskapen vid fartygshaverier

Statsrådet Ulrica Messing

Sven Gunnar Persson har frågat mig vad jag avser att göra för att genomföra EU:s direktiv 2002/59/EG.

Jag vill inleda med att upplysa Sven Gunnar Persson om att Sverige redan har genomfört direktiv 2002/59/EG. Det skedde den 1 juli 2004.

Enligt direktivet är medlemsländerna skyldiga att upprätta planer på hur ett fartyg i nöd ska kunna tas emot. Frågan om hur dessa planer ska se ut i praktiken har varit föremål för diskussioner mellan å ena sidan en rad medlemsstater, å andra sidan EG-kommissionen. Kommissionen anser att medlemsstaterna bör peka ut ett antal namngivna platser längs sina kuster. Sverige och flera andra länder är av uppfattningen att valet av en skyddad plats i stället bör ske i varje enskilt fall och efter det att man tagit hänsyn till rådande omständigheter som fartygets storlek, last och väderförhållanden som råder. Sverige tillämpar och har goda erfarenheter av det sistnämnda systemet.

Den 13 januari 2006 överlämnade kommissionen en slutlig version av sitt förslag om ändring av trafikövervakningsdirektivet. Förslaget ingår i det så kallade tredje sjösäkerhetspaketet och innebär bland annat att medlemsstaterna ska ta fram förteckningar över möjliga skyddade platser. Det är oklart när rådet och Europaparlamentet kommer att besluta om ändringar av sjötrafikövervakningsdirektivet, men det lär inte ske under innevarande halvår.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.