Beskattning av hästverksamhet

Skriftlig fråga 2008/09:522 av Ehn, Tina (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2009-01-23
Inlämnad
2009-01-23
Svar anmält
2009-01-28
Besvarad
2009-01-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 januari

Fråga

2008/09:522 Beskattning av hästverksamhet

av Tina Ehn (mp)

till finansminister Anders Borg (m)

I dag säljs allt fler gårdar till hästfolk. Via Jordbruksverket ges EU-bidrag till hästföretag.

En jordbruksfastighet ses normalt som en näringsfastighet och alltid om gården har kor, får, grisar eller arbetshästar, men inte andra hästar. De anses inte av Skatteverket ha en naturlig koppling till fastighetens näringsverksamhet, även om gården producerar foder till hästarna och de betar på markerna. Flera skattemål har avgjorts i kammarrätten, men många orkar inte, utan slutar eller kör svart. Det gäller ofta avelsverksamhet.

Nya företagare kan under de fem första åren kvitta underskott i företaget mot till exempel inkomst av tjänst. Det tar ett tag att komma i gång och det anses naturligt, men inte beträffande hästverksamhet. Om man inte vill sälja föl utan låta dem växa till i värde och sälja dem senare är femårsregeln relevant. En tre- till fyraårig inriden unghäst har ett betydligt större värde än ett föl.

Näringsverksamhet med hästar måste få samma regler som annan näringsverksamhet! Skatteverkets regeltolkningar missgynnar hästföretagare gentemot annan näringsverksamhet i dag.

Jag vill därför fråga finansministern vad han avser att ta för initiativ för att näringsverksamhet med häst ska ges samma villkor och förutsättningar som annan näringsverksamhet.

Svar på skriftlig fråga 2008/09:522 besvarad av Finansminister Anders Borg

den 28 januari

Svar på fråga

2008/09:522 Beskattning av hästverksamhet

Finansminister Anders Borg

Tina Ehn har frågat mig vad jag avser att ta för initiativ för att näringsverksamhet med häst ska ges samma villkor och förutsättningar som annan näringsverksamhet.

En hästverksamhet som skattemässigt klassificeras som en näringsverksamhet följer samma inkomstskatteregler som annan näringsverksamhet. Den centrala frågan i sammanhanget är var gränsen mellan näringsverksamhet och hobby går. Eftersom man inte vid beskattningen får dra av underskott som har uppkommit i den privata hobbyverksamheten mot annat än kommande överskott från samma verksamhet måste det finnas en sådan gräns. Den gränsdragningen såvitt avser hästverksamhet följer samma allmänna skatteregler som gäller för alla typer av verksamheter. Sedan kan det ibland vara lättare eller svårare att bedöma var gränsen går, men det gäller inte bara hästverksamhet utan kan gälla även andra verksamheter som till exempel hunduppfödning eller biodling. Var gränsen går i det enskilda fallet måste bedömas av de rättstillämpande instanserna, det vill säga i första hand av Skatteverket och i andra hand av skattedomstolarna. Om hästverksamheten bedöms vara en näringsverksamhet gäller samma regler som för annan näringsverksamhet. Men den centrala frågan är alltså var gränsen mellan näringsverksamhet och hobby går och jag avser inte att ta några initiativ för att ändra lagstiftningen rörande den gränsdragningen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.