Beskattning av husbilar

Skriftlig fråga 2019/20:418 av Eric Westroth (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-11-14
Överlämnad
2019-11-15
Anmäld
2019-11-19
Svarsdatum
2019-11-27
Sista svarsdatum
2019-11-27
Besvarad
2019-11-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Att skatten för husbilar nu ska räknas enligt WLTP kommer tillsammans med regeringens bonus–malus-system att medföra en orimligt hög beskattningsnivå för många nyregistrerade husbilar.

Husbilen är för sin ägare ett fritidsredskap snarare än ett fordon avsett för person- eller godsbefordran och det är då märkligt att den ska beläggas med skattenivåer som inte bara vida överstiger de skattenivåer som läggs på tunga lastbilar som körs tiotusentals mil per år, utan även markant skiljer sig från beskattningsnivån för andra fritidsredskap, exempelvis fritidsbåtar, motorcyklar, snöskotrar och fritidshus.

Finansministern har tidigare fått frågan om den höga beskattningen av nya husbilar och svarat att husbilsägare kan undkomma denna genom att ställa av husbilen när den inte används. Detta blir dock endast praktisk verklighet vid längre perioder av avställning. Skatten tas i praktiken inte ut dag för dag utan delas upp i perioder för vilka hela skatten ska betalas in, och det finns dessutom en 15-dagars karensperiod för vilken skatten ska betalas om husbilen ställs på igen efter att ha varit avställd färre än 15 dagar.

Vi tycker att bonus–malus-systemet är genuint dåligt och i synnerhet implementeringen av detta när det gäller en fordonstyp där det över huvud taget inte finns något bonusalternativ.

Ett sätt att snabbt lindra effekterna av WLTP och bonus–malus-beskattningen för husbilsägare och husbilsnäringen skulle kunna vara att införa en riktig dag för dag-beskattning på husbilar, där man ej behöver betala fordonsskatt för de dagar husbilen är avställd och ej heller brukas i trafiken, även kortare tid än de 15 dagar som dagens regler stipulerar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Tänker ministern ta några liknande eller andra initiativ för att mildra effekterna av den orimligt höga beskattningen av nyregistrerade husbilar?

Svar på skriftlig fråga 2019/20:418 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)



Fi2019/03848/SE, Fi2019/03849/SE, Fi2019/03857/SE

, F

i2019/03937/SE

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2019/20:415 av Angelica Lundberg (SD) Höjningen av husbilsskatten, fråga 2019/20:418 av Eric Westroth (SD) Beskattning av husbilar, fråga 2019/20:420 av Lars Beckman (M) Beskattning av svenska husbilar och fråga 2019/20:474 av Eric Palmqvist (SD) Skatt på husbilar

Angelica Lundberg har frågat mig vilka åtgärder jag tänker vidta för att stoppa den orättvisa husbilsskatten. Eric Westroth har frågat mig om jag tänker ta några initiativ för att mildra effekterna av den orimligt höga beskattningen av nyregistrerade husbilar. Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att inte beskattningen av husbilar ska vara oskäligt hög. Eric Palmqvist har frågat mig hur jag ser på att vi i Sverige inför unikt höga skatter på husbilar och om jag avser vidta några åtgärder för att den nya beskattningen av dessa fordon inte ska bli verklighet.

Husbilar registrerade som personbil klass II omfattas av bonus–malus-systemet. Liksom för vanliga personbilar och lätta lastbilar, bör den tekniska utvecklingen mot mer miljövänliga fordon stimuleras vid nybilsköp även för husbilar.

Sedan den 1 september 2019 innebär de gemensamma EU-reglerna att majoriteten av nya husbilar ska ha uppgift om koldioxidutsläpp i vägtrafikregistret enligt den nya körcykeln WLTP. Med den gamla testmetoden, NEDC, saknades många gånger uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen och de har därför beskattats efter skälig grund. Finns det en uppgift om koldioxidutsläpp för den färdigbyggda husbilen i vägtrafikregistret ska den ligga till grund för uttaget av fordonsskatt. Finns mer än en uppgift om koldioxid registrerad för ett fordon som tas i trafik första gången fr.o.m. den 1 januari 2020 ska fordonet beskattas enligt det högsta värdet. I praktiken innebär detta att uppgiften om koldioxidutsläpp enligt WLTP kommer att ligga till grund för beskattningen av de flesta lätta fordon som tas i trafik första gången fr.o.m. den 1 januari 2020. WLTP är mer realistisk än den tidigare testmetoden, NEDC, vilket i de flesta fall innebär att fordon som testas enligt WLTP får högre utsläppsvärden och därmed också högre fordonsskatt.

Husbilar skiljer sig från andra fordon genom att de inte enbart är fordon för person- och godsbefordan, utan även används som boende- och fritidsfordon. De körs i genomsnitt också i betydligt mindre omfattning än andra fordon. Avställningen av husbilar är också omfattande; vid årsskiftet 2018/19 var över 80 procent av alla husbilar i Sverige avställda. Det är rimligt att husbilar beskattas för sina utsläpp, på samma sätt som övriga lätta fordon, när de körs. Det är samtidigt viktigt att regelverket är utformat på ett sätt att husbilsägare enkelt kan ställa av sitt fordon och inte debiteras skatt för tid då fordonet är avställt.

För att ytterligare underlätta för husbilsägare att ställa av sitt fordon när det inte används, bereds för närvarande ett ärende inom Regeringskansliet att ge Skatteverket i uppdrag att utreda förmånligare villkor för återbetalning av skatt för husbilar (personbil klass II) vid avställning.

Stockholm den 27 november 2019

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.