Beskattning av långsiktigt sparande

Skriftlig fråga 2017/18:443 av Cecilia Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-06
Överlämnad
2017-12-08
Anmäld
2017-12-11
Svarsdatum
2017-12-22
Sista svarsdatum
2017-12-22
Besvarad
2017-12-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Regeringen vill inte att svenskar ska spara. Det är den signal som regeringen tydligt sänder. Från och med årsskiftet kommer långsiktiga sparformer, som investeringssparkonton och kapitalförsäkringar, att beskattas.

Det är riktigt dålig politik att gå hårdare åt dem som har möjlighet att ta ansvar genom att spara lite grann, då och då. I grunden är det ju helt rätt och förnuftigt att förbereda hushållsekonomin för kommande påfrestningar.

I en tid när nästan 2 miljoner småsparare nu kommer att beskattas för att de gör rätt borde än fler spara, och regeringens främsta uppgift borde vara att stimulera svenskar att spara mer. Man väljer dock, trots stark kritik – om ens någon ställer sig upp och försvarar detta, förutom socialminister Strandhäll – att höja skatten på sparande.

Finansminister Magdalena Anderssons skattehöjning drabbar vanligt folk. Regeringens slag är direkt mot 1,8 miljoner människor som påverkas av skattehöjningar på sparande.

På den av regeringen ansvariga myndigheten, Pensionsmyndighetens, hemsida går att läsa som tips till svenskar vad gäller det framtida indivuduella sparandet:

Pensionsspara på tre sätt:

  1. Investeringssparkonto (ISK) innebär att du sparar i aktier eller fonder och det du har på kontot ägs direkt av dig.
  1. Kapitalförsäkringen innehåller nästan alltid någon typ av försäkring. De aktier eller fonder du har där ägs inte av dig, utan av ett försäkringsbolag.
  1. Amortera på bolån kan vara ett alternativ i kombination med eget sparande.

Nu när regeringen i stället dubbelbeskattar sparformer och raserar attraktion för småsparare att ta ansvar för att spara, vad avser ministern att svenskarna ska spara på då?

Med anledning av ovan vill jag därför fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att Pensionsmyndigheten ska hjälpa svenskar att ta långsiktigt ansvar genom att spara, när det har blivit dyrare för småsparare att fylla sina hushållslador?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:443 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)




Svar på fråga 2017/18:443 av Cecilia Widegren (M)
Beskattning av långsiktigt sparande

Cecilia Widegren har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Pensionsmyndigheten ska hjälpa svenskar att ta långsiktigt ansvar genom att spara. Finansministern har i svar på fråga 2017/18:360 om skatt på småsparande och frågan 2017/18:386 om dubbelbeskattning redovisat vad som gäller vid beskattning.

En viktig målsättning för regeringen är att pensionssparare ska ha goda möjligheter att bedöma sin framtida pension, vilka faktorer som påverkar den samt ha kännedom om vilka konsekvenser olika val kan få för pensionen. I Pensionsmyndighetens uppdrag ligger att informera och ge pensionssparare och pensionärer en samlad bild av hela pensionen samt faktorer som kan påverka pensionen.

För att stärka Pensionsmyndighetens informationsverksamhet och konsumentstärkande insatser föreslår regeringen i budgetpropositionen för 2018 att totalt 30 miljoner kronor avsätts för detta. Pensionsmyndighetens förvaltningsanslag tillförs därför 3 miljoner kronor och övriga 27 miljoner kronor avsätts från AP-fondssystemet och premiepensionssystemet.

Stockholm den 20 december 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.