Till innehåll på sidan

Besked om resurser för skollokaler från Migrationsverket

Skriftlig fråga 2014/15:786 av Lotta Olsson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-09-11
Överlämnad
2015-09-14
Anmäld
2015-09-15
Svarsdatum
2015-09-23
Sista svarsdatum
2015-09-23
Besvarad
2015-09-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Att ensamkommande flyktingbarn och andra flyktingbarn får ett bra mottagande då de kommer till Sverige är grunden för att de ska både få en bra skolgång och må bra. Lena Micko (S) skriver om detta i Dagens Samhälle den 3 september: Att de ensamkommande barnen får ett bra mottagande är centralt för deras fortsatta liv i Sverige. Och många kommuner gör allt de kan. Men tyvärr räcker det inte. Staten måste också göra sitt.

Laxå kommun är en av de kommuner i Sverige som tar emot flest nyanlända flyktingar, enligt SCB nästan sex gånger så många per kommuninvånare som riksgenomsnittet. Kommunen har en bred politisk förankring för mottagandet, och man har något som andra kommuner ofta saknar, bra bostäder till nyanlända. I Laxå får familjer bo i vanliga lägenheter som vilka nyinflyttade som helst. Kommunen har också flera boenden för ensamkommande flyktingbarn.

Laxå har haft en stor utflyttning från kommunen under många år och var den kommun i landet som hade den sämsta ekonomin 2014. Den nya politiska majoriteten i kommunen, allianspartierna och Miljöpartiet, ser de nyanlända Laxåborna som en positiv utmaning och en möjlighet att kommunen ska kunna vända den tidigare negativa befolkningsutvecklingen.

Det finns dock en utmaning man bett Migrationsverket titta på. Kommunen ansöker om att få medel beviljade för att renovera upp tidigare lämnade skollokaler för att bereda plats för det utökade elevantalet på 106 nyanlända barn nu när höstterminen startar. Detta blir svårt att finansiera helt utifrån befintlig kommunal ekonomi, och dessutom är det osäkert om platserna behövs långsiktigt i kommunen. Detta är bidrag man tror kanske kan beviljas, har kommunen fått som förhandsbesked från Migrationsverket. Problemet är att slutgiltigt besked inte lämnas förrän åtgärden är genomförd och kostnaden redan finns. Laxå är ett föredöme i sin intention att ta emot nyanlända flyktingar. I det uppdraget ligger att ge en bra barnomsorg och skolgång till barn. 

Min fråga till justitie- och migrationsministern är:

 

Anser ministern att det är rimligt att besked om finansieringsstöd för renovering av skollokaler från Migrationsverket till Laxå kommun inte kan ges förrän kostnaden redan finns? Om inte – vilka generella åtgärder är ministern beredd att vidta för att kommuner inte ska hamna i en sådan situation?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:786 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Dnr Ju2015/06762/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:786 av Lotta Olsson (M) Besked om resurser för skollokaler från Migrationsverket

Lotta Olsson har frågat mig om det är rimligt att besked om finanseringsstöd för renovering av skollokaler från Migrationsverket till Laxå kommun inte kan ges förrän kostnaden redan finns? Och om inte – vilka generella åtgärder jag är beredd att vidta för att kommuner inte ska hamna i en sådan situation.

För det första vill jag rikta ett tack till Laxå för det ansvar som kommunen tar när det gäller nyanlända. Det värmer att höra om den breda politiska förankringen som kommunen har för mottagandet. Laxå måste ses som ett föredöme!

Kommunerna har det samlade ansvaret för alla barns skolgång. Det gäller såväl resurssättning av lärare som lämpliga lokaler för undervisning. Att kommuners kostnader ökar vid ett högt mottagande är något som regeringen är väl medveten om. Regeringen vill höja schablon-ersättningen till kommunerna för mottagandet av nyanlända. Alla kommuner som tar emot en nyanländ under 65 år får i dag en ersättning på 83 100 kr per person för kostnader som kan uppstå under den första tiden efter mottagandet, t.ex. för särskilda introduktionsinsatser i förskolan eller skolan för barnen, sfi för de vuxna och kostnader för mottagande och praktisk hjälp i samband med bosättningen. För de som mottas i en kommun fr.o.m. 1 januari 2016 höjs denna schablon kraftigt till 125 000 kr. För personer som fyllt 65 år höjs schablonen från 52 000 till 78 200 kr. Regeringen vill även höja skolschablonen för asylsökande barn med 50 procent för alla skolformer.

Avsikten är att de höjda schablonersättningarna ska ge kommunerna bättre förutsättningar för asylsökande barns skolgång och mottagandet av nyanlända.


Regeringen kan inte uttala sig om en myndighets bedömning i en enskild fråga. Jag anser dock att den ordning som framgår av förordningen (2002:1118) om statlig ersättning för asylsökande m.fl. är rimlig. Av denna framgår bland annat att ersättning för extraordinära kostnader kan ges först efter särskild prövning.

Stockholm den 18 september 2015

Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.