beslagtaget gods

Skriftlig fråga 2001/02:1368 av Larsson, Maria (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-06-20
Besvarad
2002-08-01
Anmäld
2002-09-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 juni

Fråga 2001/02:1368

av Maria Larsson (kd) till justitieminister Thomas Bodström om beslagtaget gods

Gods som har ett tydligt samband med en brottslig handling kan i dag beslagtas av polisen. Polisen har också skyldighet att lämna tillbaka gods som inte varit föremål för brott. Med exemplet nedan vill jag dock visa hur gällande regler kan få oönskade effekter.

Vid ett domslut i tingsrätt dömdes två personer för att ha idkat illegal spritförsäljning till ungdomar. Domarna blev fängelsestraff, ett och ett halvt år samt fyra månader, samt straffskatt till staten för den sprit som försålts. 19 ungdomar fanns som vittnen.

I samband med husrannsakan hittades större mängder starköl samt sprit som beslagtogs av polisen. I samband med fällande dom konstaterar dock tingsrätten att den beslagtagna alkoholen inte varit föremål för brott enligt alkohollagen och därmed ska återlämnas. Det innebär att polisen åläggs att transportera åter den beslagtagna alkoholen.

Med hänvisning till det anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Thomas Bodström:

Avser ministern att vidta några åtgärder med hänsyn till det anförda?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1368 besvarad av

den 1 augusti

Svar på fråga 2001/02:1368 om beslagtaget gods

Justitieminister Thomas Bodström

Maria Larsson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att gods som tagits i beslag under en polisutredning ska lämnas tillbaka om det vid en domstolsprövning konstateras att det inte finns lagliga förutsättningar för beslaget. Maria Larsson hänför sig till ett enskilt fall om olaglig försäljning av alkoholdrycker till ungdomar.

Som justitieminister kan jag inte kommentera enskilda fall. Jag kan dock allmänt säga att jag känner oro för att alkoholdrycker olagligen säljs till ungdomar. Jag är angelägen om att rättsväsendet ska ha effektiva verktyg att arbeta med för att vi ska komma till rätta med de problem som denna brottslighet utgör.

När det gäller rättsväsendets allmänna möjligheter att ingripa mot olaglig alkoholförsäljning vill jag lyfta fram att regeringen förra året överlämnade en proposition med flera viktiga förslag på detta område (prop. 2000/01:97). I propositionen föreslås bl.a. att det vid bedömningen av om brottet olovlig försäljning av alkoholdryck ska anses vara grovt särskilt ska beaktas om verksamheten varit inriktad mot ungdomar. Vidare föreslås att förbudet mot att anskaffa alkoholdrycker ska omfatta även bjudande för förtäring på stället om vissa angivna förutsättningar är uppfyllda samt att straffbestämmelsen om olovligt innehav av alkoholdrycker ska utökas, från att omfatta spritdrycker, vin och starköl, till att omfatta även folköl. Riksdagen har beslutat i enlighet med regeringens förslag.

I alkohollagen stadgas att viss egendom som har varit föremål för brott enligt lagen eller värdet därav samt utbyte eller vinning av sådant brott ska förklaras förverkad, om det inte är uppenbart oskäligt. Motsvarande förverkandeföreskrifter återfinns i ett stort antal andra lagar, bl.a. narkotikastrafflagen.

Förverkande utgör en särskild rättsverkan av brott. Till skillnad från narkotika är inte alkoholdrycker som sådana straffbara att inneha. Möjligheten att förverka alkoholdrycker är därför begränsad till fall där alkoholdryckerna har viss närmare anknytning till brottslig verksamhet.

Något omedelbart behov av att se över lagstiftningen i detta hänseende föreligger inte enligt min uppfattning.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.